Tužilaštvo ZDK zatražilo mjere zabrane za 19 uhapšenih u akciji ‘Eagle’

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, nakon ispitivanja 19 osoba koje su prije dva dana lišene slobode na području Zenice i Kaknja u akciji Federalne uprave policije kodnog naziva “Eagle”, neće tražiti mjeru pritvora.

– U pomenutoj su akciji uhapšena četiri policijska službenika te još 15 osoba, a za njih je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Zenica upućen zahtjev za određivanje mjera zabrane. Zabrana se odnosi na međusobno sastajanje svih osumnjičenih, približavanja na razdaljinu od 50 metara te komuniciranja na bilo koji način.

U odnosu na osumnjičene D.I., K.A. i M.M., zabrana se odnosi i na preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u okviru obavljanja poslova policijskih službenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona – potvrdila je Feni Asmira Redžić, stručni savjetnik u Uredu glavne tužiteljice Tužilaštva ZDK.

Uhapšeni se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, nedozvoljena trgovina, krivotvorenje isprava, porezna utaja, pranje novca, davanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odavanje službene tajne i primanje dara i drugih oblika koristi.

FENA