Seniorska ragbi reprezentacija BIH u Zenici igra prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom

Seniorska ragbi reprezentacija BIH prvu zvaničnu utakmicu u ovoj godini odigraće 16. aprila na Kamberovića polju.

Biće to prijateljska utakmica sa selekcijom Crne Gore. Ovaj meč za izabranike selektora Ermina Mušinovića je uvod u nastavak takmičenja Ragbi XV prvenstva Evrope u Grupi Jug-2.

„Pripremna utakmica pred bitnu utakmicu Evropskog prvenstva sa Srbijom. Po mjeri protivnik jer selektor može isprobati sve domaće igrače. Nažalost odlazak mladih  iz naše zemlje se odrazio i na ragbi, tako da su naši igrači uglavnom u inostranstvu. To su djeca ponikla u BIH i uglavnom su našli sebi posao širom evrope. Mi oskudjevamo sa igračima“, izjavio je za Zenicainfo.ba, Semir Mahić, predsjednik Ragbi saveza BIH.

Naša reprezentacija je do sada odigrala dva susreta u okviru prvenstva Evrope. U prvom je poražena na domaćem terenu od Bugarske sa 24:49, dok je u drugom u gostima slavila protiv Andore sa 18:19. Naredne utakmice Ragbi XV prvenstva Evrope, naša reprezentacija 7. maja kao domaćin selekcije Srbije a 21. maja gostuje kod Turske.

„Grupa je takva da možemo biti zadnji a i prvi. Trenutno smo četvrti sa utakmicom. Mislim da protiv Srbije, nadamo se pobjedi i da ćemo se pomjeriti na tabeli i čekati rezultat posljednje utakmice Bugarske. Mi pobjedom protiv Turske u gostima možemo biti čak i prvi“, optimista je Mahić.

Pandemija Covid 19 nanijela je mnogo štete ragbiju i zbog strogih pravila Ragbi europe. Ragbi reprezentacija BIH bila je prinuđena propustiti nekoliko takmičenja. Nedavno je obilježeno 50 godina igranja ragbija u BiH i 30 godina Ragbi saveza BIH.

„Generalno najveći problem u našoj zemlji jeste novac i održava se na sve. Propustili smo puno takmičenja jer jednostavno nismo imali sredstava. Iluzorno je to da recimo Ministarstvo civilnih poslova, nadležna institucija u toj oblasti, već treću godinu ne dodjeluje sredstva za sport. I onda je sve jasno“, razočaran je odnosnom nadležnih prema sportu i ragbiju, Semir Mahić, predsjednik Ragbi saveza BIH.

Međunarodna prijateljska utakmica u ragbiju XV BIH-Crna Gora igra se 16. aprila na Kamberovića polju sa početkom u 12 sati. (M.P.)