Potpisan Memorandum o saradnji između Univerziteta u Zenici i zeničkog Udruženja poslodavaca

U Zenici je danas potpisan Memorandum o saradnji između Univerziteta u Zenici i zeničkog Udruženja poslodavaca, koji podrazumijeva unapređenje poslovne i akademske zajednice kroz obezbjeđenje teoretske, ali i praktične nastave studentima.

“Ovo je prilika da naši studenti ostvaruju praksu u zeničkim privrednim subjektima, da svoja stečena teoretska znanja primjenjuju u praksi, te da eventualno kroz donošenje potrebnog Zakona o dualnom obrazovanju, postanu vremenom i dio ekipe u tim firmama, jer dosadašnja iskustva ukazuju da naši studenti imaju jako malo tog praktičnog dijela nastave”, ističe profesor doktor Jusuf Duraković, rektor zeničkog Univerziteta.

“Mi smo se ovim otvorili zeničkom Univerzitetu i njegovim studentima, jer smatramo da je neophodna saradnja između privredne i akademske zajednice, koja će rezultiratistudentima, koji će na kraju obrazovanja znanjem i stečenim vještinama odgovarati zahtjevima tržišta rada”, naglasila je Senaida Turkić, predsjednica Udruženja poslodavaca Zenice.

“Sretni smo što je trenutno na mjestu rektora Univerziteta gospodin, koji dolazi iz privrede i koji jako dobro razumije naše probleme, a zadovljni smo što je istovremeno na mjestu kantonalnog ministra gospodin, koji je iz akademske zajednice i to je dobar momenat i dobra sinergija da napravimo nešto dobro za naš Univerzitet, za studente, poslovnu zajednicu i uopšte za cijeli grad, odnosno kanton”, dodala je ovom prilikom predsjednica Udruženja poslodavaca Zenice.

“Ova saradnja između poslodavaca i studenata veoma je važna pogotovu u vremenu, kada mladi ljudi masovno odlaze iz naše zemlje, jer je ovo prilika da dođu kod naših poslodavaca i vide šta se to ovdje radi, da školujemo dobre studente i damo im stipendije i na taj način ih zadržimo da rade u našoj zemlji”, ističe Senaida Turkić, predsjednica Udruženja poslodavaca Zenice. (V.J.)