Aprilili! Tri legendarne prvoaprilske šale na koje su nasjeli milioni

Danas je 1. april, Svjetski dan šale, ili, u današnje vrijeme – smicalica koje mogu donijeti više štete nego smijeha i lažnih vijesti koje svi prokuže čim se prisjete koji je datum. Ipak, nije uvijek bilo tako.

Ne zna se tačno kada je zbijanje šala na 1. aprila postalo običaj, mnogi stručnjaci vjeruju da je krenulo u Evropi krajem srednjeg vijeka kao „Dan svih luda“, ali u novijoj povijesti mediji su, čini se, imali značajnu ulogu – bar u plasiranju šala koje su postale legendarne jer su na njih nasjeli milioni ljudi.

Rat svjetova

Odlična, iako nenamjerna šala iz 1938. dokazuje da je vrlo lako zbuniti masu koja radio ne sluša pozorno. Orson Welles je radiodramom H. G. Wellsa „Rat svjetova“ izazvao masovnu paniku u SAD-u jer su slušatelji povjerovali da su svijet stvarno napali izvanzemaljci. Amerikanci se nisu smirili niti nakon niza upozorenja da se radi isključivo o fikciji i radiodrami. Pretpostavlja se da je oko 1,7 miliona ljudi priču shvatilo zdravo za gotovo.

Špageti s drveta

BBC je 1. travnja 1957. u emisiji Panorama prikazao reportažu o obitelji iz Ticina (Švicarska) koja uzgaja stabla na kojima rastu špageti. U središtu reportaže bila je žena koja bere špagete sa stabla. Gledatelji su BBC nakon emisije zasuli pismima i telefonskim pozivima. Željeli su znati gdje mogu nabaviti špageti-stablo, podsjeća Danas.

Hamburger za ljevake

Burger King je 1998. u novinama USA Today objavio oglas za „Left-Handed Whopper“, hamburger koji je posebno napravljen na ljevoruke jer sastojci iz hamburgera prilikom konzumacije kapaju na stranu koja pogoduje ljevorukima. Nakon što su ljevaci pohrlili u restorane, Burger King je priznao da se samo šalio te da je u međuvremenu zaprimio na tisuće narudžbi za hamburger koji odgovara dešnjacima.

N1 BiH