13.7 C
Zenica
Subota, 20 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno Usvojen zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom

Usvojen zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojen je zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH. Mnogobrojni amandamni su bili uloženi na ovaj zakon, jer većina zastupnika smatralo da predloženi zakon Vlade FBiH ima niz nedostataka.

Najprije se zastupnicima obratio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača koji je naglasio kako se zakonom otklanja diskriminacija, a kojim se izjednačavaju prava djece u Federaciji.

Jedinstven dječiji dodatak

Bilo je potrebno kroz zakon ukloniti diskriminaciju, izjednačiti prava djece u Federaciji, ublažiti posljedice siromaštva porodica, smatra se da ih je 20 posto, te kroz materijalna davanja pomoći porodicama u podizanju, odgoju i vapitanju djece. Uređuje se pravo na dječiji dodatak, pravo na novčanu pomoć porodiljama koje ne rade, dok su ostala dodatna prava u nadležnosti kantona“, rekao je Drljača.

Zakonom je precizirano da je osnovica za utvrđivanje visine naknada iz ovog zakona najniža plata u FBiH utvrđena u skladu sa odredbama Zakona o radu. Ovo je predloženo imajući u vidu da izračun prosječne neto plate u FBiH ostvarene u prethodnoj kalendarskoj godini ne uzima u obzir pojedine ključne ekonomske parametre.

Prema procjenama, ovim zakonom dječiji doplatak će biti osiguran za oko 80.000 djece u FBiH, a godišnje će se u budžetu FBiH osiguravati oko 100 miliona KM. Visina dječjeg dodatka iznosi 19 posto najniže plaće u FBiH utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu. Na ovaj način je utvrđen i znatno viši dječji dodatak koji, umjesto dosadašnjih 59,76 KM, raste na 103,17 KM, što je 19 posto najniže plaće.

Nije isto biti nezaposlena žena parlamentarca i zaposlena kod privatnika

Dugo smo govorili o ovom zakonu i na kraju smo opet dobili zakon po kojem sve porodilje nisu jednake. Nisu jednake zaposlene i nezaposlene. Ovaj zakon je toliko nelogičan. Evo uzet ćemo ženu bilo kojeg od parlamentaraca, ako ništa ne radi dobivat će porodiljsku naknadu, a žena koja radi u Bingu za minimalac 600-700 KM i svim drugim trgovačkim lancima i industrijama gdje su niske plate, ona će biti kažnjena što radi i neće dobijati nikakvu naknadu. Kakva je to logika zakona? Ako ćemo između zaposlenih i nezaposlenih, zaposlene više privređuju budžetu i sistemu. I one trebaju iz Zavoda zdravstvenog osiguranja dobijati svoje naknade“, rekao je delegat Irfan Čengić (SDP) i dodao:

Žena koja radi, uplaćuje doprinose, dobije dijete, širi nam populaciju, nema porodiljske naknade. A žena parlamentarca sjedi kući, neće da radi samo zato što joj muž ima platu 3.600 KM, će još dobiti porodiljsku naknadu. Takav zakon danas usvajamo. Opet nejednake porodiljske naknade po kantonima. Pa jučer ste dali 200 miliona KM kantonima, koji su mogle pokriti sve troškove porodiljskih naknada i za zaposlene i nezaposlene“.

Govorio je i predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Mirsad Zaimović (SDA) koji je kazao da su porodiljske neknade različite od kantona do kantona, jer su i različite visine kantonalnih budžeta.

Budžet Kantona Sarajevo je oko milijardu KM, a Zeničko-dobojskog kantona 400 miliona KMZ. Iz budžeta KS se samo na plaće da preko 400 miliona KM onih koji se finansiraju iz budžeta. Da se ne stvori predstava u javnosti da je neko sposoban i hoće da daje dječiji doplatak ili bilo kakvu drugu naknadu socijalnu svojim stanovnicima, a drugi to neće. Dakle, jedni mogu, drugi ne mogu. I o tome se radi“, rekao je Zaimović.

Replicirao mu je Čengić.

“Nijedno pravo niste povećali”

Apsolutno se ne slažem s vama jer i vaš i Tuzlanski kanton od 2012. godine su imali porast budžeta za više od 100 miliona KM. Nijedno pravo niste povećali i tu ste pokazali da ne želite a ne da ne možete. A znate šta ste povećali? Plaće i troškove administracije, pogotovo u TK, svako povećanje javnoih prihoda u posljednjih deset godina je pratio porast plate državnih službenika. Niste htjeli, a ne da niste mogli. I naredna godina će pokazati da niste htjeli kada dobijete novac koji ste uzeli od Sarajeva“, rekao je Čengić.

Nakon rasprave glasalo se o amandmanima. Nijedan nije usvjen. Potom se prešlo na glasanje o zakonu koji je dobio podršku zastupnika.

Faktor.ba

 

Hide picture