Zenički vatrogasci: Odgovornim ponašanjem zaštitimo svoju ali i tuđu imovinu

FOTO: Zenicainfo.ba

Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica od početka godine bilježi 131 intervenciju, od toga čak 70 intervencija je zbog nekontrolisanog širenja vatre izazvane paljenjem otpada većinom tokom krčenja njiva.

Od polovine februara intenzivirani su radovi na njivama, a tada i zenički vatrogasci imaju pune ruke posla. I tako svake godine. Zbog nekontrolisanog širenja vatre izazvane paljenjem otpada većinom tokom krčenja njiva, zenički vatrogasci ponovo ukazuju i upozoravaju na opasnosti koje takve aktivnosti nose sa sobom.

Apelujem na građane da se odgovorno ponašaju jer jedino tako mogu zaštititi sebe ali i druge jer posljedice mogu biti katastrofalne“, kazao je za Zenicainfo.ba Nermin Mujkanović, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.

Nermin Mujkanović

Samo tokom jučerašnjeg dana zenički vatrogasci bilježe šest intervencija na gašenju požara i sve teže je odgovoriti ovakvom izazovu, ističe naš sagovornik.

Bez obzira na opremljenost teško je odgovoriti na brojne intervencije koje su proteklih dana intenzivirane. Požari na otvorenom i u ovom periodu uglavnom su uzrokovani ljudskim faktorom, stoga ističe naš sagovornik, samo odgovornim ponašanjem možemo zaštititi svoju ali i tuđu imovinu.

“Nadležnim institucijama upućujem apel da edukuju stanovništvo, ali i sankcionišu neodgovorne pojedince“, kazao je Mujkanović. (B.D.)