Studenti Medicinskog fakulteta UNZE počeli sa realizacijom projekta „Žuti mart“

FOTO: Zenicainfo.ba

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici od danas pa do 25. marta realizuju projekat pod nazivom “Zenički dani prevencije – Žuti mart“. Projekat „Žuti mart“ posvećen je obilježavanju borbe protiv karcinoma grlića maternice.

Mi kroz ovaj projekat želimo da potaknemo žene da što češće idu na ginekološke preglede, prije svega na Papa testove. Pravovremenim i na pravi način urađenim Papa testom mogu se otkriti bilo kakve anomalije koje  bi eventualno mogle dovesti do raka grlića maternice“, navodi Hana Muslić, studentica Medicinskog fakulteta u Zenici i jedna od organizatorica projekta.

Na Trgu Alije Izetbegovića, studentice su danas dijelile žute tulipane i promotivni materijal vezan za ovo oboljenje. Obzirom da je karcinom grlića maternice najčešće maligno oboljenje ženskih polnih organa, organizatori pozivaju sve žene u dobi od 20 do 65 godina da idu na redovne preglede. Planirana su i predavanja eminentnih ljekara i zdravstvenih radnika koja će se održati 23. 24. i 25. marta u amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici sa početkom u 17 sati. (A. K.)