ZENICA: Stručnim skupom obilježen Međunarodni dan socijalnog rada

FOTO: Zenicainfo.ba

Društvo socijalnih radnika Zeničko-dobojskog kantona danas je prigodnim stručnim skupom u Zenici obilježilo Međunarodni dan socijalnog rada.

Predstavljena je tema „Razvoj i perspektiva procesa deinstitucionalizacije u ZDK“, odnosno uspostava servisa podrške u novim lokalnim zajednicama.

Pored toga, predstavljena je i „Retrospektiva rada Centara za socijalni rad“ kao i „Razvoj socijalnog rada“.

Predsjednik Društva socijalnih radnika ZDK, Samir Hrustić podsjeća da se Međunarodni dan socijalnog rada obilježava trećeg utorka u mjesecu martu.

“Danas smo tim povodom organizovali prijem za sve socijalne radnike, kao i druge radnike koji rade u sistemu socijalne zaštite, pri čemu je ovo bila prilika i za svojevrsnu promociju socijalnog radnika i značaja socijalne zaštite za društvo“, ukazao je Hrustić.

Jasmina Hasanić, zaposlenica Centra za socijalni rad Maglaj kaže da angažman socijalnih radnika nije dovoljno vrednovan u društvu.

Nas vrlo često izjednačavaju sa našim korisnicima, sve ono što se ne može riješiti u društvenoj zajednici šalje se u Centre za socijalni rad. Ovo je jako dobra profesija u kojoj se čovjek daje iz srca, ne može svako biti socijalni radnik i mislim da nismo dovoljno vrednovani ni po primanjima ni po priznanjima u društvu. Ne pretjerujem kada kažem mi smo socijalni radnici 24 sata, jer i kada sam kod kuće moram odmah reagovati na situaciju slijedom nekog događaja“, kazala je Hasanić.

Na skupu je priređena i stručna prezentacija socijalne tematike od strane organizacije “Sumero”, kao najveće organizacije koja se bavi pravima osoba s intelektualnim teskoćama u BiH, kao o dodjela zahvalnica. (Š. B.)