FOTO: Svečano otvorena Toplana Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Svečano otvorenje novoizgrađene Toplane Zenica danas je upriličeno u krugu kompanije Arcelor Mittal Zenica. Svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici vlasti kao i predstavnici partnerskih kompanija u Toplani Zenica.

Grad sam zatekao bez ijednog projekta kako riješiti ovaj dugogodišnji problem. Zahvaljujući Arcelor Mittalu i finskim partnerima, ali I EBRD-u koji nam je odobrio kredit Zenica sada ima ekološko grijanje i riješen je višedecenijski problem daljinskog zagrijavanja na području grada. Jako bitno je pomenuti da, iako su ove godine energenti skuplji pa čak i za sto posto, te da će i narednih godina cijene rasti građani Zenice nemaju razloga za brigu. Imat ćete istu cijenu toplotne energije I to je velika uštteda za građane“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Fuad Kasumović

Dobili smo najmodernije energetsko postrojenje u Bosni i Hercegovini. Više je prednosti ove Toplane, ali oni najvažniji su siguran i stabilan izvor za zagrijavanje a nikako ne smijemo zanemariti ni onaj ekološki aspekt jer imamo mnogo manju zagađenost“, kazao je Emir Krgo, generalni direktor Toplane Zenica.

Emir Krgo

Ukupna vrijednost projekta izgradnje nove Toplane je oko 53 miliona eura, od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđena od EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa. (B. D.)