Sastanak Fuada Kasumovića sa predstavnicima Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Protokol potpisan između Grada Zenica i Rudnika mrkog uglja o namjeri kupovine hotela “Rudar” nije ispoštovan od strane vlasnika, odnosno “Rudnika” Zenica. Posljednjeg dana Zakonskog roka Rudnik je pokrenuo upravni spor radi poništenja Odluke Gradskog vijeća o proglašenju javnog intetresa.

Iz tog razloga održan je sastanak gradonačelnika Fuada Kasumovića i delegacije sindikata RMU Zenica na kojem ih je gradonačelnik obavijestio o potezu Uprave rudnika kao i o tome da je prekršena tačka devet protokola u kojem stoji da grad Zenica neće blokirati račun rudnika zbog svojih potraživanja, što konkretno znači da će račun rudnika biti ponovo blokiran, a samim tim i onemogućene isplate plata, toplog obroka i drugih primanja.

Opet je osovina zla na čelu sa SDA uradila to štp nije trebala uraditi. Gradska uprava je završila međunarodni tender da pravi novu zgradu Gradske uprave na Trgu BiH. Da bi izvršili konsolidaciju rudnika, da bi pomogli našim sugrađanima rudarima da mogu otići u penziju mi smo sa rudnikom potpisali protokol koji su oni prekršil. Pozvao sam sindikat da im ukažem na ovo jer je protokolom u članu devet definisano da ćemo mi dio duga rudnika otpisati, dio reprogramirati na duži period, ali pošto je protokol prekršen mi ćemo danas blokirati račun rudnika kako bi smo naplatili svoja potraživanja. Ja sam zamolio rudare da više ne trebaju dolaziti nama jer smo mi uradili sve, a njih sam zamolio da idu pred SDA i rudnik i da od njih traže rješenje“, kazao je Kasumović.
U Sindikatu radnika RMU Zenica zatečeni su bili onim što su čuli od gradonačelnika.
Ja sam iznenađen. Sindikat nije znao za ovu tužbu, idemo kod direktora da vidimo šta je u pitanju. Ovdje se politika lomi preko rudara i građana Zenice“, kazao je Elvedin Alić, predsjednik sindiakta radnika RMU Zenica.
Tokom dana kontaktirali smo i direktora RMU Zenica, a drugu stranu priče znat ćemo nakon što direktor dobije saglasnost od Elektroprivrede BiH.  (N. Glibo)