Forum građana Zenice: Održana press konferencija povodom Čimburijade 2022

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon pandemije, ove godine Zeničani će tradicionalnim urankom i Čimburijadom pozdraviti dolazak proljeća. Centralna manifestacija biće održana na Kamberovića polju. Generalni pokrovitelj je Grad Zenica, a organizatori pratećih aktivnosti su Forum građana Zenice, Restorani „Salčinović“ i Sportsko-rekreativni klub „Bosna“.

„Ponovo ćemo se okupiti na Kamberovića polju da obilježimo jednu tradiciju koja traje otprilike oko sto godina. Postoji jedna fotografija koja svjedoči o tome, a datira iz 1936. godine. Zabilježena je u Čurukovića bašti gdje su se tradicionalno okupljali Zeničani za prvi dan proljeća“ , ističe Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice.

Kako kaže naš sagovornik, Čimburijada je očuvana zahvaljujući spontanom okupljanju građana i društava, te organizatorima koji pratećim aktivnostima daju poseban doprinos. Na dan Čimburijade, 21. marta, u 6 sati je zakazan proljetni uranak, zatim obilazak družina uz obalu rijeke Bosne, pravljenje čimbura od 1500 jaja, Promenada duvačkog orkestra Zenica, ceremonija otvaranja manifestacije i izložbe fotografija „Zenica kakvu volim“, sedmo takmičenje u pravljenju zeničkog čimbura, tradicionalna regata na rijeci Bosni, kao i prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni koje će izvesti Zijad Zahirović.

Organizatori mole učesnike da čuvaju zelene površine, da ne lože vatru i ne ostavljaju otpad i da svu opremu dopreme do 7 sati, jer će nakon toga prolaz biti omogućen samo za službena vozila organizatora. Prevoz kao i sva prateća oprema za Rafting eko regatu biće organizovan sa Kamberovića polja. Ovom prilikom organizatoru su čestitali svim građanima i građankama Dan Zenice. (A. K.)