Nakon Federalnog Taekwondo klub Zenica dobio povjerenje za organizaciju i Državnog prvenstva

Posljednjih nekoliko godina taekwondo spada u red najbolje organizovanih saveza  u BIH sa velikim brojem kvalitetnih boraca  i osvajača medalja  na međunarodnim turnirima.

Značajno mjesto u ovoj sportskoj asocijaciji zauzima i Zenica. Nakon uspješno organizovanog G1 taekwondo turnira, zatim Federalnog prvenstva, 12. marta u Zenici će se organizovati i Državno prvenstvo u taekwondou za mlađe kadate, kadete, juniore i seniore. Domaćin takmičenja je Taekwondo klub Zenica.

„Nakon uspješne organizacije Federalnog prvenstva prošle godine, ove godine smo dobili povjerenje Saveza da organizujemo najznačajniji turnir u ovoj godini, to je državno prvenstvo. Pripreme privodimo kraju i nadam se da ćemo biti uspješni domaćini. Učesnici prvenstva su svi klubovi iz BIH, uključujući i one najmlađe vrtičance. Imamo ukupno oko 700 prijava što je dosadašnji rekord na državnim prvenstvima. Kup vrtičanca je prvenstvo za najmlađe, jednostavno želimo da generacijski pratimo taj dio kako bi imali adekvatan podmladak kluba. Svi klubovi u BIH to praktikuju pa evo i mi to radimo“, izjavio je Emir Skopljak, trener Taekwondo kluba Zenica.

Na prvenstvu će učestvovati takmičari i takmičarke iz 47 klubova. Pristiglo je 599 prijava za učešće u svim kategorijama. Uz 130 vrtičanca i vratičanki broj učesnika biće preko 700. Domaćin Taekwondo klub Zenica nastupiće sa ukupno 30 učesnika u formama i borbama.

„Što se tiče državnog prvenstva mi od svojih pojedinačnih boraca, u svojim kategorijama očekujemo dobre rezultate kako bi se kvalifikovali u reprezentaciju BIH. Važno je napomenuti da su Državno prvenstvo, zatim Federalno prvenstvo i Kup BIH isključivo bodovni turniri za ulazak u reprezentaciju. Mi ćemo tražiti svoje šanse da naši iskusni borci pokušaju izboriti mjesto u reprezentaciji“, optimista je Emir Skopljak.

Uz domaćina Taekwondo klub Zenica, na prvenstvu će učestvovati i ostali zenički klubovi: Čelik, Kwon, Start i Taekwondo akademija Jale. Državno prvenstvo u taekwondou održaće se u Areni Husejin Smajlović sa početkom u 10 sati. (M.P.)