Zmajevi večeras protiv Litvanije nastavljaju borbu za Svjetsko prvenstvo

Foto: bhrt.ba

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Mejdanu igra meč trećeg kola grupe F kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Litvanije.

Zmajevi nakon dva kola imaju stopostotan učinak. U prvom meču u Sarajevu izabranici selektora Vedrana Bosnića savladali su Češku sa 97:90, a u drugom su slavili na gostovanju kod Bugarske – 85:75.

Litvanci također imaju maksimalan učinak. U prvom kolu ubjedljivo su dobili Bugarsku 89:69, da bi u drugom kolu slavili kao gosti protiv Čeha sa 74:66.

Selektor Vedran Bosnić najavio je susret.

Mi idemo na pobjedu i za mene smo favoriti, iako nas možda svi tako ne vide. Čeka nas košarkaški rat, fizička borba na terenu od prvog do posljednjeg minuta“, rekao je, između ostalog, selektor reprezentacije BiH.

Kapiten naše reprezentacije Miralem Halilović proveo je tri mjeseca u Litvaniji i kaže da je u toj zemlji, uz religiju, jedino važna košarka.

Uvijek su posebne emocije kada se igra u Mejdanu. Ja sam sa Slatine, 200 metara odavde i uvijek je emotivno igrati u Tuzli. Atmosfera je odlična, imamo još dva dana rada i bit ćemo spremni“, dodao je Halilović.

Džanan Musa ističe da je publika u Tuzli paklena te da će igrači dati sve od sebe.

Mi smo reprezentacija koja zaslužuje da bude među najboljima na svijetu i zašto ne otići na prvenstvo. Najvažnije je da idemo utakmicu po utakmicu, da napredujemo iz dana u dan i sve će doći samo od sebe“, rekao je Musa.

Sve ulaznice za ovaj meč rasprodate su u roku od svega tri sata.

Utakmica je na rasporedu od 20 sati, uz direktan TV prijenos na kanalu Sport Klub. U nedjelju će isti rivali odmjeriti snage i Vilniusu.

Drugi duel u našoj grupi od 18 sati igraju Bugarska i Češka.

Po tri najbolje selekcije iz svake grupe izborit će drugu rundu kvalifikacija, u kojoj će sudjelovati 24 tima. Svi bodovi iz prvog kruga prenose se u drugi. FIBA je ovim formatom osigurala da svaki meč u prvoj fazi kvalifikacija bude jednako važan.

faktor.ba