Udruženje “Život”: Mamografskim pregledom bolest se može otkriti na vrijeme

Zuhra Skeledžija prije 21 godinu slučajnim samopregledom otkrila je sumnjivu kvržicu, za koju se, nakon detaljnog pregleda utvrdilo da je riječ o karcinomu dojke.

U to vrijeme u Zenici nije bilo mamografa pa sam na pregled išla u Sarajevu. U sredstvima informisanja nije se pričalo o ovoj temi toliko koliko sada. Ženama je sve dostupno, baš kao i ovaj besplatan mamografski pregled koji je u toku i preporučujem im da se pregledaju. Imam dvije kćerke i stalno ih savjetujem da vrše redovne samopreglede, jednom godišnje ultrazvuk a starijim ženama da rade i mamografiju“, priča Zuhra.

Zuhra Skeledžija

Početkom februara počela je realizacija programa besplatne mamografije na području Zeničko-dobojskog kantona. Programom će biti obuhvaćeno 54.000 žena, dobne skupine od 50 do 69 godina, sa područja našeg kantona. Projekat “Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH” implementira italijansko udruženje RE.TE u saradnji sa institucionalnim partnerima i nevladinim sektorom.

Sretni smo što je počeo jedan ovakav projekat, jer mi oboljele žene najbolje znamo šta znači kad se bolest otkrije na vrijeme a to je i suština ovog projekta. Pozivam sve žene da se, nakon što dobiju poziv, odazovu i urade ovaj pregled. Mi smo kao nevladina organizacija zajedno sa još deset udruženja iz cijele BiH uključeni u ovaj projekat i neumorno ćemo raditi na promociji odnosno animiranju sugrađanki da obave ovaj pregled. Mi kao udruženje koje se bavi pitanjima ženskog zdravlja se zalažemo za uvođenje skrining programa u cijeloj Bosni i Hercegovini, te smo veoma sretne i zadovoljne što je u našem kantonu pokrenut skrining program, koji je u skladu sa Europskim smjernicama i preporukama“,  kazala je Dijana Jerković, predsjednica Udruženja „Život“.

Projekat u ZDK sufinansira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj, a realizuje se u partnerstvu sa italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju, kantonalnim Ministarstvom zdravstva, Zavodom zdravstvenog osiguranja i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Iako u našoj zemlji još uvijek nema jedinstvenog registra, prema procjenama Udruženja „Život“ u posljednje četiri godine na području našeg kantona od karcinoma dojke oboljelo je oko 1100 žena. (B. D.)