„Merhamet“ obilježio 109. godišnjicu brojnim aktivnostima na terenu

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” danas je navršilo 109. godina postojanja i rada.

Svi „Merhametovi“ regionalni odbori su obilježili 109. godišnjicu brojnim prigodnim humanitarnim aktivnostima na terenu, pripremanjem obroka za svoje korisnike uz razne dodatke i priloge, podjelom prehrambenih i higijenskih paketa i razne druge vrste pomoći, potom posjetama institucijama koje brinu o raznim ugroženim kategorijama građana te brojnim drugim aktivnostima.

„Merhamet“ je osnovan 1913. godine u Sarajevu. Prema riječima predsjednika ove organizacije Kenana Vrbanjca, tokom svoje misije duge 109 godina „Merhamet“ je, u raznim historijskim okolnostima i periodima, imao  nemjerljivu ulogu u sprečavanju teških posljedica siromaštva i očuvanju ljudskog dostojanstva bošnjačkog naroda, ali i svih ostalih građana BiH kojima je pomoć bila potrebna.

Vrbanjac je naglasio da je „Merhamet“ poseban značaj imao tokom Drugog svjetskog rata, kao i tokom agresije na našu zemlju, kada je pomogao opstanak bošnjačkog naroda i same države BiH. Neposredno pred rat, tadašnji entuzijasti, ponovo su udahnuli život „Merhametu“ na Obnovniteljskoj skupštini, održanoj 2. februara 1991. godine, pa se 2. februar obilježava kao Dan „Merhameta“.

– Danas “Merhamet” predstavlja savremenu, dobro organiziranu humanitarnu organizaciju koja nastoji da kroz brojne projekte ublaži teško socijalno-ekonomsko stanje u BiH. “Merhamet” je sve svoje kapacitete i infrastrukturu podredio pružanju pomoć najugroženijem stanovništvu BiH, bez obzira na vjeru i naciju – kazao je Vrbanjac povodom 109. godišnjice „Merhameta“.

Između ostalog, dodao je on, u svoje 42 kuhinje i njihove punktove širom BiH „Merhamet“ svakodnevno hrani oko 8.500 socijalno urgoženih građana. U okviru projekta „Kućna njega“, brine o starim, bolesnim i bespomoćnim osobama kojima pruža besplatne zdravstvene usluge i obezbjeđuje im pomoć, između ostalog, u prehrambenim i higijenskim paketima.

Iz svoje Fondacije „Edah Bećirbegović“, „Merhamet“ svake godine stipendira učenike iz siromašnih porodica, prije svega povratničku djecu. Redovno brine i o RVI, šehidskim porodicama, boračkoj populaciji, udruženjima žrtava rata, te pomaže brojne institucije.

– „Merhamet“ je samo u 2021. godini socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u BiH podijelio pomoć vrijednu nešto više od 7.500.000 KM.

Raznovrsna je struktura i vrsta pomoći. Samo za obroke za svojih 8.500 korisnika „Merhamet“ je utrošii 4.455.000 KM. Ukupno je pripremljeno i podijeljeno oko 1.500.000 obroka. U istom periodu, „Merhamet“ je socijalno ugroženim porodicama na cijeloj teritoriji BiH podijelio je 24.950 prehrambenih i higijenskih paketa, čija je ukupna vrijednost iznosila blizu 849.000 KM. „Merhametovi“ regionalni odbori koji aktivno implementiraju projekt „Kućna njega“ u te svrhe su potrošili oko 90.000 KM – istakao je Vrbanjac.

“Merhametova” pomoć u 2021. godini stigla je i do Jemena, Bangladeša, Pakistana, Mijanmara, Palestine, Hvratske.

– Pored svojih 8.500 redovnih korisnika koje svakodnevno hrani u svojim kuhinjama širom BiH, „Merhamet“ je tokom pandemije koronavirusa morao brinuti i o brojnim građanima koji su se, zbog izgubljenog radnog mjesta i drugih razloga, našli u teškoj materijalnoj situaciji. Samo u  protekla dva mjeseca, povećan je broj korisnika za blizu 500 – kazao je Vrbanjac i poručio:

– „Merhamet“ nastvalja svoju misiju dobročinastva, započetu daleke 1913. godine i naš je temeljni zadatak adekvatna pomoć socijalno najugroženijim građanima BiH i čuvanje njihovog dostojanstva – poručio je Vrbanjac.