Počinje snimanje dokumentarnog filma o Husejinu Smajloviću

Početkom nove 2022. godine, počinje snimanje dokumentarnog filma „Husejin“, čiji scenario potpisuje zenički novinar Maid Dizdarević, koji živi i radi u Sarajevu. Dokumentarni film „Husejin“ film je o Husejinu Smajloviću, bivšem zeničkom načelniku i gradonačelniku.

Film će prikazati život i djelo ovog Zeničanina, Bosanca i Hercegovca, čovjeka koji je zahvaljujući predanom radu ostavio neizbrisiv trag u gradu u kojem je rođen. Dokumentarni film „Husejin“ obuhvatit će četiri etape, odnosno četiri faze Husejinovog života. To su faze djetinjstva, obrazovanja, političke karijere i graditeljskih ostvarenja, bolesti i smrti. O Husejinu Smajloviću govorit će relevantni sagovrnici, njegovi bliski prijatelji i saradnici, kao i članovi porodice, a film će biti snimljen u Zenici i Sarajevu. Film nastaje uz podršku zeničkog novinara i publiciste Faruka Midžića, čija je monografija Sjećanja o Husejinu Smajloviću, promovisana u novembru ove godine.

Premijera dokumentarnog filma ,,Husejin“ planirana je u maju 2022. godine. Tada se navršava šest godina od smrti Husejina Smajlovića, jedne od najznačanijih ličnosti Zenice u njenoj novijoj historiji.