“Zenica Adventure”: Realizovan projekat “Prvi put u pozorištu”

FOTO: Zenicainfo.ba

U okviru ovogodišnjeg zimskog festivala “Zenica Adventure”, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica realizovan je projekat pod nazivom „Prvi put u pozorištu“. 

Projekat je realizovan u saradnji sa Gradskom upravom Zenica, a predstave je pogledalo oko hiljadu zeničkih osnovaca. Predstave koje su zenički osnovci imali priliku pogledati su: Psić boje neba i Ježeva kućica.

Ciljani su bili učenici prvih razreda zeničkih osnovnih škola, mada je bilo i učenika starijih razreda. Cilj je bilo da pred novogodišnje praznike napravimo za djecu neki kulturni događaj, obzirom da su pozorišne predstave teško izvodljive na otvorenom, odnosno na Trgu. Došli smo na ideju da učenike zeničkih škola dovedemo u zgradu Bosanskog narodnog pozorišta da bi pogledali predstave „Psić boje neba“ i „Ježeva kućica““, naveo je Elvir Škiljo, rukovodilac marketnig službe Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Elvir Škiljo

Cilj ovog projekta je svim mališanima osigurati da bar jednom u toku školske godine posjete pozorište besplatno.

Cilj nam je širenje kulture i upoznavanje djece sa ovom kulturnom ustanovom i onim što mi nudimo za najmlađe. Ovaj grad ima ovako divnu zgradu, naša Dječija scena radi izvanredno, inače imamo odličnu saradnju sa zeničkim školama, ali evo ovaj put smo iskoristili priliku, uz finansiranje grada Zenice da djeca pogledaju predstave besplatno“, istakao je naš sagovornik.

Ideja i realizacija ovog projekta ima za cilj da djeci od malih nogu stvara naviku odlaska ne samo u pozorište, nego i u druge kulturne ustanove.

Projekat je izvanredan, jako lijepo za ove praznike, da djeca imaju uvid pogotovo prvačići. Djeca i prije su u okviru školske aktivnosti obilazila pozorišta, kina, muzeje, sinagoge i edukativni karakter je uvijek prisutan“, dodala je Zdenka Ćosanović, učiteljica u Osnovnoj školi „Mak Dizdar“ Zenica.

Zdenka Ćosanović

Njegovanje kulture usađuje pozitivne navike kod mladih koji mogu donijeti promjene u društvu. (A. S.)