Grad Zenica postavio table upozorenja za neispravno odlaganje otpada u 31 mjesnoj zajednici

Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Grada Zenica okončala je realizaciju projekta nabavke i postavljanja tabli upozorenja za neispravno odlaganje otpada na lokacijama, gdje su ranije bile divlje deponije na području Grada Zenica.

Vrijednost projekta je 12.168 KM, a postavljeno je ukupno 40 tabli upozerenja na prostoru 31 mjesnih zajednica“, navodi Jakuta Imširović, stručni saradnik za zaštitu okoliša u Službi za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Grada Zenica.

Na pomenutim tablama, uz upozorenje građanima da je na tim mjestima strogo zabranjeno odlaganje otpada, istaknute su i novčane kazne, koje će prekršioci platiti, a one za fizička lica iznose od 40 do 300 KM, te za pravna od 500 do 5.000KM.

Uporedo sa ovim poslom radimo i čišćenje divljih deponija i rekuperaciju tog zemljišta nasipanjem zemlje i sađenjem sadnica, a paralelno se odvijaju i aktivnosti na podjeli posuda za odlaganje zemljišta“, ističe Jakuta Imširović, stručni saradnik za zaštitu okoliša u Gradskoj upravi Zenice.

Sve zajedno ima za cilj smanjenje broja divljih deponija na prostoru Grada Zenice, jer se nesanitarnim odlaganjem otpada ugrožavaju svi elementi životne sredine, zdravlje stanovništva, estetski izgled mjesne zajednice i kvalitet života u njoj, obzirom da divlje deponije mogu zagaditi vodotoke, te izazvati požare i epidemije bolesti, koje prenose glodari i druge životinje. (V. J.)

FOTO: Zenicainfo.ba