Premijer liga BiH pokazala zube MLS-u: Poraz Zmajeva sa igračem manje

FOTO: NFS BIH

“A” reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u prijateljskom meču u Los Angelesu sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država sa 0:1.

Jak tempo utakmice postavljen je od samog početka, reprezentativci većinom koji igraju prve utakmice u nacionalnim dresovima ušli su agresivno želeći da pokažu da se na njih može računati i u budućnosti. Prvi su zaprijetili Amerikanci. Kellyn Acosta je prvo prošao po lijevoj strani, ubacio loptu u peterac BiH, ali lijepo se snašao Hrvoje Barišić i otklonio opasnost. Samo nekoliko minuta kasnije Jordan Morris probio je po desnoj strani, ali ni ta opasna akcija SAD nije rezultirala ozbiljnijom prilikom ili pogotkom.

Prvu stopostotnu priliku ekipa Gregga Berhaltera imala je u 14. minuti utakmice, kada je Brooks Lennon odlično prošao po desnom boku i proslijedio loptu do Ricarda Peppija, ali napadač Dallasa promašio je loptu i propustio veliku priliku za domaći tim.

Onda slijedi period igre koje je pripao BiH. Prvi šut u okvir gola Zmajevi su uputili u 18. minuti. Sa vrha šesnaesterca šutirao je Jovo Lukić, ali siguran na golu Amerikanaca bio je Matt Turner i ukrotio šut napadača banjalučkog Borca. Imali su igrači Ivayla Peteva i dobru šansu realizovati kontranapad, kada su presjekli jednu loptu na sredini terena, nakon čega je Sulejman Krpić pokušao uposliti Lukića, ali to je osujetio kapiten SAD-a Walker Zimermman. Ubrzo nakon toga i Ajdin Nukić imao je dobar prodor, tražeći svoje saigrače, ali opet je dobro reagovala američka odbrana.

Međutim ponovo su Amerikanci imali veliku priliku da dođu do vodstva. Drugu stopostotnu šansu nakon odličnog prodora nezgodnog Lennona imao je Morris, čiji udarac sa peterca brani Nikola Ćetković. U nastavku još jedna poluprilika za BiH. Ćorluka je asistirao sa lijeve strane, a Krpićev šut glavom nakon dobrog skoka nije bio dovoljno jak, ni precizan da savlada Turnera.

Pet minuta prije odlaska na odmor Amar Begić zaradio je direktan crveni karton. Takvu odluku donio je sudija iz Kostarika Herrera Villalobos, nakon što je fudbaler Borca nespretno zakasnio startovati nad Acostom i otvorenim đonom nagazio skočni zglob veznjaka Colorado Rapidsa. Zaprijetili su domaći još dva puta prije odlaska na pauzu, ali veoma sadržajnih prvih 45 minuta u Americi završeno je bez pogodaka.

Iako su igrači Sjedinjenih Država imali igrača više, bh. momčad držala se odlično, pa i zaprijetila u 65. minuti, ali šut Igora Savića nije bio precizan. Većinu drugog poluvremena proteklo je u ravnopravnoj borbi, fudbaleri BiH odličnan otpor su pružili sa igračem manje.

Ipak Amerika iz jedine prva prilike u drugom poluvremenu dolaze do pobjede u Carsonu. Reynolds je šutirao sa 16 metara, Dizdarević brani taj šut, ali na odbijenu loptu natrčava Cole Bassett i postavlja konačnih 1-0 u 89. minuti susreta.

Ovo je druga pobjeda Amerikanaca u međusodnim susretima sa BiH, nakon one iz 2013. sa 4:3 u Bosni i Hercegovini. Prije nešto manje od tri godine prijateljski susret završen je bez golova.

Selekcija Bosne i Hercegovine kalendarsku godinu je završila sa samo dvije pobjede u 21 utakmici. Jedina dva trijumfa u 2021. ostvarili smo u septembarskom prijateljskom susretu protiv Kuvajte, te kvalifikacijskom u Kazahstanu. Pored toga bh. reprezentacija poražena je čak 11 puta uz osam neriješenih mečeva.

N1