Pfizer predstavio pilulu protiv koronavirusa, tvrde da može spasiti živote

Proizvođač lijekova Pfizer rekao je u petak da su klinička ispitivanja njegove eksperimentalne pilule protiv covida-19 bila toliko uspješna u sprečavanju hospitalizacije ili smrti od virusa da prekidaju istraživanja u nadi da bi šira javnost mogla imati koristi od ranije upotrebe.

Antivirusna pilula, koja se kombinuje s niskom dozom lijeka za HIV, koji se zove ritonavir, može smanjiti rizik od hospitalizacije ili smrti od covida-19 do 89 posto među visokorizičnim pacijentima, navodi Pfizer u saopštenju za javnost.

Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, je rekao da bi lijek mogao potencijalno promijeniti “tok igre” odnosno daljnji razvoj pandemije.

Ovi podaci sugeriraju da naša oralna antivirusna pilula, ako je odobre regulatorna tijela, ima potencijal da spasi živote pacijenata, smanji ozbiljnost infekcija covidom-19 i eliminira do devet od deset hospitalizacija“, navodi se u saopštenju.

Pfizer je ove podatke objavio samo u saopštenju za javnost, ali nije predstavio potpune podatke iz kliničkog ispitivanja.

Iz kompanije su kazali da planiraju zatražiti od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da odobri kombinaciju lijekova “što je prije moguće”.

Ako se konačno odobri, to bi vjerovatno bila druga antivirusna pilula u upotrebi u SAD-u, koju bi novozaraženi mogli uzimati kod kuće kako bi spriječili teške bolesti.

Vijest o piluli dolazi dan nakon što je Velika Britanija odobrila upotrebu antivirusnog lijeka koji su razvili Ridgeback Biotherapeutics i Merck.

Pilula molnupiravir plasirat će se pod robnom markom Lagevrio u Velikoj Britaniji i propisivat će se osobama koje imaju blage do umjerene slučajeve zaraze, kao i osobama koje imaju barem jedan faktor rizika za razvoj najtežih ishoda bolest.

Planirano je da se savjetnici FDA sastanu 30. novembra kako bi razgovarali o hitnoj autorizaciji Merck pilule.

klix.ba