Predstavnici Gradske uprave, JP “Grijanje” i “ArcelorMittala” održali sastanak o grijnoj sezoni

Predstavnici Gradske uprave i JP „Grijanje“ održali su danas sastanak sa predstavnicima “ArcelorMittala” u sjedištu ove kompanije, u zgradi u kojoj su radijatori od jučer topli. Iz „Grijanja“ su optimistični, ističu kako građani ne trebaju biti zabrinuti, a iz “ArcelorMittala” samo telefonska potvrda o održanom sastanku o detaljima ugovora za predstojeću grijnu sezonu.

Sve se vrti oko milion maraka, ko će to platit. Konkretno, radi se o plaćanju troška električne energije na lokalitetu stare termoelektrane“, ističe Vahdet Drino, direktor Javnog preduzeća “Grijanje” Zenica. „Do sada je taj trošak snosio ArcelorMittal. Naš prijedlog je bio da se taj trošak umanji od cijene isporučene toplinske energije prema Javnom preduzeću „Grijanje“ kako ne bi došlo do povećanja cijena grijanja, što je obećano građanima u narednih sedam godina“, kaže Drino.

Vahdet Drino, direktor JP “Grijanje” Zenica

Senaid Šabanović kaže da je „Grijajnje“ blagovremeno otklonilo sve što je inspekcija naložila u vezi sa starom termoelektranom, ali da “ArcelorMittal” nije ništa poduzeo po inspekcijskom rješenju iz februara ove godine sa konkretnim mjerama za ovaj problem.

Rekli ste milion maraka, da! Ukoliko to napajanje el. energijom pređe na JP „Grijanje“, a u primjedbi koju je “ArcelorMittal” rekao da se to odnosi na cijenu toplotne energije, to znači da oni žele „nama da prevale“ trošak struje koji do sada nismo imali. Tražimo da “ArcelorMittala” i ove godine napaja sva postrojenja kao što je radio u zadnjih deset godina, a poenta cijele priče je da oni nisu ništa uradili, a mi jesmo“, pojašnjava Šabanović.

Senaid Šabanović

U „Grijanju“ su za pomenuto kompromisno rješenje, ali i “Arcelor Mittal” se pita. Drino se nada da će “ArcelorMittal” uvažiti njihove zahtjeve, a imaju i drugo rješenje, da ta kompanija iz postrojenja nove toplane/energetike „Grijanju“ vrši distribuciju toplinske energije na komore A i B, odnosno u primopredajne šahtove kod Preporoda.

U tom slučaju znači da već od 15-og građani imaju tople radijatore, jer alternativa nam u administrativnom rješenju ovog problema ne treba. Nadam se da će sve biti kako treba, izuzev mogućih tehnčkih kvarova na postrojenjima, tako da građani ne trebaju biti zabrinuti”, ističe Drino. Podsjetio je da je i prošle godine dan prije početka sezone grijanja potpisan ugovor sa ovom kompanijom.

Iz “ArcelorMittala”, umjesto izjava o ovom sastanku, samo kratka potvrda portparolke Alene Kahrimanović da je sastanak u toku i da će se javno očitovati ako ocjene potrebu za tim. (S. G.)