Pijačni barometar: Zelena pijaca u Zenici mjesto za svačiji džep

FOTO: Zenicainfo.ba

 Na zelenoj pijaci tradicionalno se i srijedom i ostalim danima ide po dozu vitamina. Kažu prodavači da najbolje ovih dana idu grožđe i mandarine, koje prodaju po akcijskim cijenama, a ni C vitamina iz kiselog kupusa ne može manjkati zimi.

Glavna zenička pijaca tradicionalno posjećena je pazarnim danom. Čini se i cijene tradicionalno srijedom nešto niže. Razlog je to da štedljive sugrađanke prošetaju do centra grada kako bi se opskrbile svježim voćem i povrćem po nižim cijenama.

Kupujem sve, sve što vidim, kupim paprike, kupim paradajz, kupim kesten, voće … svake srijede i subote dolazim da posjetim pijacu i kupim šta mi treba“, kaže naša starija sugrađanka Hasija Huseinspahić.

Mandarine se danas prodaju po akcijskoj cijeni od marku i po po kilogramu.

I mandarine i grožđe su danas na akciji. Bijelo grožđe u ovo doba godine nikada nije bilo dvije marke, a po toj cijeni sam prodavao i crno, ali je otišlo. Danas najviše idu grožđe, mandarine i limun, cijene su stvarno pristupačne i treba da sugrađani dolaze na pijacu, a ne samo da gledaju na televiziji o cijenama. Evo i kesten je kilogram tri i po marke, i to je pristupačno s obzirom da je tek stigao“, riječi su zakupca Besima Bečića.

Paprike roge su dvije marke, paradajz i paprike su od marke i 30 do marke i po, a na tezge su konačno stigle i mlade mahune koje prodaju za 5 maraka po kilogramu. Ipak osim voća koje bi trebalo da je neizostavno u ovim hladnim danima kada viroze haraju ove srijede i kupus je išao kao halva.

Jedna nam se sugrađanka samo požalila na nešto veću cijenu kupusa, ali kaže i to je prihvatljivo, nije puno poskupio. Kvalitetan je kupus i uzela je nekoliko kilograma za šarenu salatu.

Zakupac Salih Karić ističe da je i nabavna cijena kupusa porasla u Hercegovini gdje nabavljaju, ali i da je „život poskupio“.

Kvalitet kupusa je odličan i cijena od jedna marke po kilogramu nije spriječila mnoge da danas kupe ovo povrće. Danas sam prodao oko 130 kg kupusa“, riječi su Karića.

U periodu lančanih korona-poskupljenja zelena pijaca u Zenici još uvijek je mjesto za skoro svačiji džep. (A. H.)