Savez udruženja pčelara ZDK održao seminar o značaju pčelarstva

FOTO: Zenicainfo.ba

Bolesti pčela, pčelinji proizvodi i api terapija, te štetne tvari po zdravlje u pčelinjim proizvodima – bile su teme seminara danas održanog u Zenici za članove Saveza udruženja pčelara ZDK, o kojima su govorili doktori nauka Violeta Santrač i Midhat Jašić, te magistrica nauka Azra Sinanović.

Organizatori su bili Institut za zdravlje i sigurnost hrane, te Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ovog kantona.

Permanentna edukacija na razne načine uvijek je veoma važna za svakog pčelara i njegov rad sa pčelama, posebno u vremenu u kojem mi pčelari imamo jako puno problema, jer smo suočeni sa velikim gubicima i štetama zbog klimatskih promjena, ali i različitih bolesti pčela, što izuzetno negativno utiče na pčelinje zajednice, smanjujući znatno i prinose“, navodi Munib Husejnagić, predsjednik Saveza udruženja pčelara ZDK.

Edukacija je za nas temelj rada u pčelarstvu i zbog toga smo mi pčelari uvijek zainteresovani za sve vidove edukacije u pčelarstvu: od stručnih predavača ili iskusnijih dugogodišnjih pčelara, ali i iz literature i slično“, ističe i Adnan Kunić, pčelar, koji se pčelarstvom bavi već deset godina i koji je, kako kaže na ovaj način i sam sticao početna znanja o radu sa pčelama, a i sada je uvijek otvoren za nova saznanja. (V. J.)

FOTO: Zenicainfo.ba