Košarkaški savez BiH: Obavljeno žrijebanje parova, nije poznat početak lige

FOTO: Zenicainfo.ba

Jučerašnji sastanak u Košarkaškom savezu BiH nije ponudio odgovore na mnoga pitanja vezana za početak nove sezone. Obavljen je žrijeb za narednu sezonu košarkaških liga u muškoj i ženskoj konkurenciji datuma zvaničnog početka.

Ostale su na snazi propozicije od prošle godine i ne odgovaraju broju ekipa. Još uvijek  nije  poznat ni status “Igokee”, “Sparsa” i “Borca” koji su izbačeni u najniži rang jer se nisu pojavili na Final four-u prošle godine kada je titula pripala “Širokom”. Iz saveza su predlagali početak sezone za 9. oktobar dok klubovi među kojima i “Čelik” predlažu da liga starta 16. oktobra.

Mi jučer nismo participirali u žrijebanju nego smo Košarkaškom savezu poslali dopis sa dilemama: šta je sa tri ekipe koje su prebačene u niži rang i šta je sa ekipama iz Republike Srpske koje su dobile instrukcije da ne igraju dok im savez to ne odobri. Vrlo teško je planirati bilo šta u ovakvom jednom da tako kažem rasulu. Mi smo sugerisali da se  prolongira na 16. oktobar igranje lige. Mi već dva mjeseca treniramo. Željeli smo da pošaljemo poruku da smo i dalje tu i da insistiramo da se dogovore unutar saveza“, izjavio je za Zenicainfo.ba Goran Bulajić, predsjednik OKK “Čelik”.

Goran Bulajić

Trener Josip Pandža odlično je posložio tim. Odigrali su dva turnira i više prijateljskih utakmica. I pored mnogo nepoznanica među kojima je najteža ona finansijska u zeničkom ligašu imaju visoke ambicije za narednu sezonu.

Ove godine smo na visokom nivou, obzirom da treniramo dva mjeseca. Na turniru u Sarajevu i na pripremnim utakmicama gdje smo se nosili rame uz rame sa ABA2 ligašima koji imaju dva ili tri puta veći budžet nego što je naš, pokazali smo zavidan nivo kvaliteta igre. Ova nesigurnost je to što stvara problem. Od nas se očekuje da treniramo i da ispunjavamo obaveze prema igračima, a sve opet bez jasnih ciljeva i sistema takmičenja“, kazao je između ostalog Goran Bulajić.

Osim konkretne pomoći Gradske uprave i sponzora iz drugog grada, ostali privrednici nisu pokazali interes za zeničku košarku. Dodatni problem u narednoj sezoni će biti ako se ponovo bude igralo bez prisustva publike. (M. P.)