Povodom afere kisik oglasili se iz Gradske uprave Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Afera kisik kako su je u medijima nazvali u posljednjih nekoliko dana bila je tema press konferencije održane u sjedištu Gradske uprave Zenice. Naime, u posljednjih nekoliko dana mnogo se prašine diglo oko nabave medicinskog kisika za potrebe Javne ustanove “Dom zdravlja” Zenica.

Kako je naglasio ovim povodom gradonačelnik Fuad Kasumović pomenutu aferu osmislili su u Stranci demokratske akcije.

Svi domovi zdravlja u državi medicinski kisik nabavljaju nelegalno. Zašto je baš Zenica izabrana da se od nje pravi grad slučaj. Niti jedan distributer nema dozvolu da isporučuje kisik ustanovama primarne zdravstvene zaštite u što spadaju domovi zdravlja. Dakle, svi domovi zdravlja neovlašteno nabavljaju kisik“, kazao je Kasumović.

Posljednjeg dana septembra mjeseca kantonalni inspektor je posjetio “Dom zdravlja” Zenica i izdao rješenje kojim se zabranjuje korištenje kisika.

Na ovaj način oni su stavili građane bez lijeka. Postavljam pitanje Tužilaštvu i Ministarstvu zdravlja ko će odgovarati ukoliko se ne daj Bože desi ono najgore. Niti jedan dobavljač ne posjeduje dozvolu i domovi zdravlja ponavlja nemaju od koga nabaviti legalno kisik“, kaže Kasumović.

Direktorica Javne ustanove “Dom zdravlja” Zenica Mersija Kasumović ustvrdila je ovom prilikom da je nakon 40 dana mandata potpisala nabavku kisika i kako je kazala samo je nastavila praksu njenih prethodnika, te da je dobavljač dostavio certifikat kojim garantuje kvalitet isporučenog kisika.
Kao predsjedavajući Skupštine Doma zdravlja, predsjedavajući Gradskog vijeća Mirza Husetić je kazao da je ovdje u pitanju čisto politikanstvo zapitavši se: „Kako pomenuti kisik do kapije bolnice ne važi, a od kapije bolnice važi?“.

Učesnici današnje press konferencije su pozvali agenciju za lijekove kao i nadležna Ministarstva na svim nivoima da što prije riješe problem nabavke kisika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i daju upute domovima zdravlja na koji način to da rade u buduće i kako. (N. Glibo)