Nesuglasice na relaciji studenti-Senat

FOTO: Zenicainfo.ba

Neformalna grupa studenata Univerziteta u Zenici danas je održala mirne proteste ispred Rektorata s ciljem da se ispune njihovi zahtjevi.

Ionako težak materijalni položaj studenata, dodatno pogoršan epidemijom korona virusa stvorilo je nepremostive probleme njima, ali i njihovim porodicama. Još jedan od tekućih problema koji ih prate jeste i tzv. online nastava, za koju smatraju da ne može ponuditi dovoljno kvalitetnog znanja.

Protesti su organizovani zbog nezadovoljstva donesene odluke da mogu prenijeti tri predmeta i odobrenja socijalnog oktobarskog roka gdje studenti mogu prijaviti samo jedan ispit.

Da Senat sazove vanrednu sjednicu, na kojoj će donijeti odluku uz prenos tri predmeta da se studentima omogući puni oktobarski rok na kojem će moći polagati sve predmete dostojanstveno uz svoje znanje preći na narednu godinu. Mi ne tražimo da nam se poklanjaju predmeti za prenos na narednu godinu, samo tražimo puni oktobarski rok“, poručila je Lejla Peskić, studentica.

Lejla Peskić

Uz ponovni zahtjev za puni dodatni rok, studenti su uputili molbu za prolongiranje upisa u narednu akademsku godinu, u periodu trajanja dva termina ispitnih rokova.