Gradonačelnik Kasumović uručio vrijednu opremu veterinarskim stanicama

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, uručio je danas, u ime Službe civilne zaštite Grada Zenica, vrijednu opremu koja će unaprijediti rad veterinarskih stanica. Riječ je o dvije zeničke veterinarske stanice „Zevet“ i „Weta“. Ovo je prvi put da se na ovaj način formira Služba za spašavanje životinja u slučajevima neposredne opasnosti.

„Prvi put smo dobili vozilo na upotrebu kao i određene aparate za hitnu reakciju na samom terenu, a što do sada nije bio slučaj. Mislimo da je oprema došla  u dobre ruke i da će kolege veterinari znati svoj zadatak odraditi. Najbolje bi bilo da ne bude potrebe za tim, ali oprema je svakako neophodna“, kazao je za naš portal Burović Mahmut, direktor Veterinarske stanice „Zevet“.

Na ovaj način spremnost veterinarskih stanica, odnosno Službe za spašavanje životinja, podići će na još veći nivo, ali je i priznanje za ovu struku koja je bila na raspolaganju i od izuzetne važnosti u svim klimatskim katastrofama. Gradonačelnik Fuad Kasumović istakao je kako su uručena vozila i oprema vrijednosti 12.000 KM, a koristit će se u slučaju da bude neophodno poduzeti hitne epidemiološke mjere, kao i da se spriječe bolesti u stočarstvu.

„Ovo je samo jedan segment osposobljavanja svih službi za reagovanje u određenim situacijama od strane Gradske uprave. Jedan dio opreme je nabavljen putem javnih poziva, dok je drugi preraspodijeljen tamo gdje smatramo da je najpotrebniji“. istakao je gradonačelnik Fuad Kasumović. (A.K.)