Savez udruženja penzionera poručuje Vladi FBiH: Ili hitno povećanje penzija ili protesti

FOTO: Prijedor24.com

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera Federacije BiH na, ovih dana održanom sastanku u svom proširenom  sastavu, zajedno sa predsjednicima svih općinskih, gradskih i kantonalnih asocijacija penzionera zaključio je da se sve penzije u Federaciji BiH, osim najviših, moraju vanredno povećati.

„Ovaj zahtjev uputili smo na adrese federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, te finansija, kao i premijeru Federacije BiH i Federalnom zavodu PIO/MIO kako bi našli rješenje za naš zahtjev i to do 25. oktobra, a ukoliko do toga ne dođe u zadanom vremenu, organizovaćemo mirne proteste“, navodi Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH.

„Trenutno je na prostoru Federacije evidentan abnormalni rast cijena, aktuelan je zahtjev za rast minimalnog ličnog dohotka preko 50 posto, dok oružane snage i dalje kroz Parlament traže povećanje svojih penzija 48 posto, što je po nama potpuno neopravdano, a za svo to vrijeme oko 430.000 redovnih penzionera u većem bh. entitetu živi ispod svake granice materijalnog i socijalnog minimuma, jer čak njih 220.000 prima penziju od 382 KM“, ističe Mustafa Trakić, pojašnjavajući time zbog čega neće odustati od svog zahtjeva i vanrednog povećanja penzija. (V.J.)