Osigurana obuka na CNC mašinama za djecu i odrasle sa posebnim potrebama u ZDK-u

Tešanjska razvojna agencija (TRA) nosilac je regionalnog IPA projekta pod nazivom “Jednakost, poštovanje prava, odgovornost i socijalno zadovoljstvo”, okrenutog ka unapređenju socijalne i zdravstvene zaštite djece i odraslih sa posebnim potrebama u prekograničnom području, u kojem sudjeluju četiri partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore – istakao je na današnjoj press-konferenciji u Zenici direktor TRA Ismar Alagić.

On je dodao da ukupna vrijednost projekta iznosi 942.000 KM, te da će biti realiziran u periodu od 24 mjeseca.

“Ono što smatram da je posebna snaga ovog projekta, je to da smo okupili partnere iz tri različite države, a koje su na različitom stepenu dostignutosti socijalne zaštite”, kazao je Alagić.

Napomenuo je da je Hrvatska već punopravna članica Evropske unije te su, u skladu s tim, uskladili i svoju zakonsku regulativu te su im dostupni i različiti fondovi EU. Crna Gora je, ističe, otvorila svih 35 poglavlja u postupku približavanja i pristupanja EU te je, u tom procesu, „obavezna da harmonizira svoje zakonodavstvo i u području socijalno-zdravstvene zaštite“

“BiH se, nažalost, nalazi na najnižoj stepenici pridruživanja EU. Međutim, moram istaknuti da je naš partner, Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe sa poosebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, sigurno specijalizovana institucija, koja predstavlja najviši stepen pružanja socijalne zaštite na području BiH. Ono što očekujemo da ćemo u ovom projektu postići, to je jedna raznovrsnost, koja polazi od izrade suvenira, rukotvorina, škole šivenja, primjenje savremenih tehnologija… Tri centra na području ZDK dobit će donaciju u vidu CNC mašina, putem kojih će se i osobe ometene u psiho-fizičkom razvoju osposobiti za određena zanimanja koja su bila privilegija nekih drugih”,naglasio je Alagić.

U sklopu projekta finansijskog osnaživanja porodica, bit će, najavljuje Alagić, podijeljeno i najmanje 20 plastenika.

“Naša javna ustanova sudjeluje u ovom projektu, u sklopu kojeg imamo opredjeljena sredstva od 82.000 eura. To ćemo utrošiti za izradu baze podataka te nabaviti informatičku opremu, koju smo već završili. Nabavit ćemo i CNC mašine za dnevne centre Tešanj, Žepče i Visoko. Imamo i instruktore koji će raditi sa djecom koja mogu raditi na tom projektu. Pozivamo i ostale, koji imaju djecu sa posebnim potrebama, da, ako misle da se njihova djeca mogu osposobiti za rad na CNC mašinama,  dođu i da se prijave te uđu u projekat”, kazao je direktor Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osbe sa poosebnim potrebama Nurđihan Šahinović.

Istaknuo je da je sudjelovanje u projektu za njih važno i zbog činjenice da su jedna od rijetkih ustanova iz tog kantona koja sudjeluje u projektu iz IPA fondova EU. ZDK, napominje Šahinović, sa 80 do 85 posto sredstava finansira rad te „unikatne ustanove na području BiH“, dok ostatak novca osiguravaju neke lokalne zajednice sa područja ZDK.

“Za nas je jako važno da vodimo računa o poboljšanju kvaliteta života djece i omladine sa smetnjama u razvoju i to radimo kroz brojne aktivnosti. Trudimo se da stavimo akcenat na zdravstvo, obrazovanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, jer to su tri pravca u kojima oni mogu poboljšati kvalitet svog života”, kazala je Miluša Žugić, direktorica Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju iz Nikšića.

To je udruženje, napominje, već bilo domaćin ovakve konferencije te organizovalo niz aktivnosti u sklopu projekta, među kojima i radnu terapiju za roditelje djece sa smetnjama u razvoju. Najavila je održavanje radne terapije za djecu.

“Mi ćemo odraditi inovativne terapije, kao što su muzikoterapija i ART terapija, kojima ćemo poboljšati psihofizičke sposobnosti naše djece i omladine. Slijede nam i ‘Igre bez granica’ u tri naše države, gdje će osobe sa invaliditetom imati mogućnost i pravo da učestvuju u različitim sportskim aktivnostima. Svi ćemo se zajedno družiti”, najavila je Žugić.

Matea Vukas iz Osnovne škole „Josip Matoš“ iz Vukovara (Hrvatska) istakla je kako je njihova škola jedina ustanova na području Vukovarsko-srijemske županije koja se bavi odgojem i obrazovanjem učenika sa poteškoćama u razvoju.

“U ovoj školskoj godini imamo upisanih 58 učenika, a bavimo se odgojem i obrazovanjem učenika do 21 godine. Projekt je od iznimnog značaja za učenike, kao i za roditelje naših učenika, jer omogućujemo i roditeljima aktivnosti kojima će biti prepoznati u našoj zajednici. Projektom planiramo realizirati edukaciju za naše roditelje za bavljenje uzgojem začinskog bilja, kao i izradu svijeća. Nadamo se da će se projekt uspjeti održati i u budućnosti u kućanstvima naših roditelja učenika sa poteškoćama u razvoju”, kazala je Vukas.

akta.ba