“Eko Tvrtkovac”: ŽGP uglavnom poštuje obaveze iz okolinske dozvole

FOTO: Zenicainfo.ba

Kamenolomi su decenijama zenička stvarnost, s jedne strane kao potrebna privredna djelatnost, a s druge kao stalna meta javnosti u smislu očuvanja ekologije. Ovaj, nekoliko kilometara uz Babinu rijeku, poratna je stvarnost, mada preduzeće ŽGP, koje posluje u sklopu JATA grupacije, još od 1947. godine ekspolatiše ova područja.

Koncesiju od resornog kantonalnog ministarstva imaju do 2023. godine, a direktor ovog preduzeća Damir Dizdar tvrdi da rade u skladu sa zakonom, da su društveno odgovorna kompanija i da se koncesija uredno plaća. U projektu “Eko Tvrtkovca” „Civilni nadzor evaluacije okolinskih dozvola za kamenolom Široke stijene, preduzeća ŽGP Zenica”, podržanog od Švedske ambasade u BiH,  fokus je na deset obaveza iz okolinske dozvole, od sprječavanje oborinskih i tehnoloških voda da izlaze na regionalnu cestu, uređenju korita Babine rijeke, izgradnje taložnika za nečiste vode do, recimo, eliminisanja prekomjerne prašine koja završava taloženjem na ivici šume, a javlja se u svim fazama rada kamenoloma i sadnje živog zida od drvoreda visokostablašica uz ogradu.

Sekretar ovog Udruženja Jakub Spahić ističe kako je ovo prvi put da se ekološke organizacije sa kompanijama koje “devastiraju okoliš” ne gledaju preko žice i kordona policije, nego se pokušava dogovorom i saradnjom unaprijediti okolišni i životni ambijent. Zasad ovo preduzeće uglavnom poštuje obaveze, ali ostaje problem nepostojanja taložnika, prisustvo prašine i drvored, kaže Spahić i dodaje:

„U suštini zasad ide sve po projektu kako su u ŽGP-u i dali svoju saglasnost, kako je i direktor preduzeća obećao da će učestvovati u njegovoj realizaciji i otklanjanju svih nedostataka te da je ključna stvar da se poboljša saradnja između lokalne zajednice, dakle ne između “Eko Tvrtkovca” i preduzeća, nego to treba da radi koordinacija sliva Babine rijeke koja će koordinirat sa svim ovim preduzećima i unapređivati životni ambijent ovog područja koji je sigurno najljepši u Zenici.“

Jakub Spahić

Generalno, ekološka udruženja i ovakva preduzeća su na ratnoj nozi. Mi 30. novembra povlačimo crtu na ovu aktivnost i rezultatima ćemo informisani sve nadležne u vlasti, ali je suština da kroz saradnju se pravi pozitivna priča i u ovom segmentu našeg društva“, zaključuje Spahić. (S. G.)

FOTO: Zenicainfo.ba