BiH kasni s propisima za proizvodnju električne energije u domaćinstvima

FOTO: biznis.ba

Bosna i Hercegovina treba da uhvati korak kada je u pitanju proizvodnja električne energije za vlastite potrebe u čemu kasni i u odnosu na zemlje u okruženju, istaknuto je na okruglom stolu koji je organizovao Bh. komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K/O CIGRE).

Predsjednik BH K/O CIGRE Edhem Bičakčič kazao je da je i sada moguća proizvodnja i potrošnja elektične energije energije na istom mjestu, prvenstveno solarne na krovovima ili u dvorištima.

Ipak, u FBiH postoje samo dvije opcije, ili proizvodite za plasman u mrežu ili za vlastite potrebe, a eventualne viškove niste u mogućnosti da plasirate“, istakao je Bičakčič.

Pojasnio je da rješenja u novom zakonu o obnovljivim izvorima energije trebaju učiniti tu oblast primamljivom širem krugu stanovništva.

Bičakčič je naveo da je moguće raditi i po postojećem zakonu, ali su potrebni provedbeni akti, kao i drugačiji odnos elektroprivreda radi lakšeg priključivanja takvih objekata na mrežu.

Ovoj oblasti je potreban revolucionarni iskorak i vjerujem da će vlasti smoći snage da to omoguće u cijeloj BiH“, poručio je Bičakčič.

klix.ba