11.2 C
Zenica
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Vijeće Evrope poziva na rigoroznije mjere kako bi se spriječilo policijsko zlostavljanje...

Vijeće Evrope poziva na rigoroznije mjere kako bi se spriječilo policijsko zlostavljanje u BiH

Komitet Vijeća Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), u izvještaju objavljenom danas, poziva vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu rigoroznije mjere kako bi se riješio problem policijskog zlostavljanja.

Izvještaj, zasnovan na nalazima CPT-a tokom posjete zemlji u junu 2019. i objavljen zajedno s odgovorom vlasti, opisuje brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, čija bi težina, po mišljenju CPT-a, mogla predstavljati mučenje (npr. falaka, silovanje palicom, lažno pogubljenje pištoljem) od strane službenika za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni kriminalci optužili su policajce da su ih udarali nogama i rukama, da su ih šamarali i udarali policijskim palicama, bejzbol palicama, drvenim pločicama i električnim kablovima, s namjerom da ih prisile na priznanje kriminalnog djela. U izvještaju se napominje da je u Republici Srpskoj primljeno manje navoda o policijskom zlostavljanju nego u 2012. i 2015. godini.

Izvještaj poziva na rigorozne mjere za promovisanje promjene kulture ophođenja u kantonalnoj policiji Sarajeva i Hercegovačko-neretvanskoj policiji, te policiji FBiH. Ovo, između ostalog, zahtijeva usvajanje mjera kao što su savremene metode istrage zločina i sistem audio i video snimanja policijskih razgovora, kao i garancija da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za krivična djela u policijskom pritvoru temeljiti i pouzdani.

Istražno tijelo pristrasno

Štaviše, u izvještaju je utvrđeno da istrage o navodnom zlostavljanju policije nisu efikasne, jer se ne provode momentalno niti temeljito, a istražno tijelo se ne može smatrati nepristrasnim i nezavisnim.

Što se tiče efikasnosti zaštitnih mjera protiv policijskog zlostavljanja, CPT je još jednom otkrio da policijski službenici otvoreno zanemaruju pravo na obezbjeđivanje pristupa advokatu i da obezbjeđivanje pristupa ljekaru nije efikasno van hitne pomoći.

U zatvorima u Sarajevu i Mostaru, CPT je ponovo otkrio anahron i restriktivan režim koji je nametnut pritvorenicima (tj. osobama koje su bile zatvorene više od 23 sata dnevno u svojim ćelijama, a ženama su omogućili samo pristup vanjskim objektima i tuševima). Nadalje, zdravstvena zaštita i njeni propisi bili su loši, a službeno osoblje za zadržavanje nastavilo je pribjegavati neformalnoj upotrebi sredstava sputavanja i discipline za kažnjavanje zatvorenika.

Nasuprot tome, u KPZ Banja Luka CPT je našao poboljšanu atmosferu između osoblja i zatvorenika u odnosu na prethodne posjete.

Povećati resurse za psiho-socijalnu rehabilitaciju

Izvještaj pozdravlja otvaranje Specijalne bolnice za forenzičku psihijatriju u Sokocu i traži pojašnjenje u pogledu smještaja forenzičkih psihijatrijskih pacijenata iz različitih dijelova zemlje u ovu ustanovu. Što se tiče susjedne građanske psihijatrijske bolnice u Sokocu (Specijalna bolnica za psihijatriju), CPT preporučuje da se poduzmu koraci za stabilizaciju njene finansijske situacije.

Također, CPT donosi niz preporuka za obje ustanove kako bi se unaprijedili skučeni i bezlični odjeli za pacijente, povećali kadrovski resursi i ponudile psiho-socijalne rehabilitacijske aktivnosti te ojačalo praktično djelovanje zakonskih mjera zaštite koje prate pristanak na liječenje zatraženo od pacijenata u obje psihijatrijske ustanove.

Što se tiče Doma za socijalnu skrb Stolac, izvještaj daje nekoliko preporuka za poboljšanje uslova njege i života, ali još jednom apelira na vlasti da uspostave jasan i sveobuhvatan pravni okvir koji reguliše prisilno smještanje i boravak korisnika u domovima socijalne zaštite.

U svom odgovoru, vlasti Bosne i Hercegovine pružaju detaljne informacije, posebno u vezi s koracima koje je nekoliko policijskih agencija poduzelo za postavljanje soba za razgovore opremljenih audio i video zapisom, kao i za obuku inspektora za zločine o istražnim razgovorima. Što se tiče zatvora, pružaju se informacije o mjerama koje su preduzete, između ostalog, radi poboljšanja materijalnih uslova i režima i jačanja osoblja. Slično, preduzeti su koraci za renoviranje prostorija i povećanje broja zaposlenih u Domu za socijalni rad Stolac.

bhrt.ba

Hide picture