8.3 C
Zenica
Utorak, 19 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Zbog suše rastu cijene poljoprivrednih proizvoda

Zbog suše rastu cijene poljoprivrednih proizvoda

FOTO: akta.ba

Vremenske neprilike, odnosno sušna godina odrazila se i na urod poljoprivrednih proizvoda, a samim time i na njihovu cijenu.

Ovo je jedna od lošijih godina za sve proizvođače voća, povrća, ali i prerađivače mlijeka i sira te pčelare. Jedino oni koji su bili u nizinama i koji su imali dovoljno vode, prošli su bolje“, izjavila je za Fenu šefica Stručne službe Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Alma Huseinbegović.

Ove je godine proljeće došlo relativno kasno, a poslije toga stigle su suše, što je utjecalo na kvalitetu i kvantitetu uroda.

Posljedica vremenskih prilika, tj. neprilika, bila je poskupljenje određenih proizvoda jer smanjen urod automatski povećava troškove proizvodnje, a to se onda odražava i na cijenu proizvoda na tržištu. Ako ima puno robe cijena je manja, a ako je robe malo, cijena raste“, dodala je.

Govoreći o radu Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, Huseinbegović je podsjetila da su taj savez osnovali predstavnici pet konjičkih udruga s ciljem rješavanja problema s kojima se susreću njihovi članova u djelatnostima povrtlarstva, ratarstva, cvjećarstva, pčelarstva, proizvodnje ljekovitog bilja te proizvodnje i prerade mesa.

Zahvaljujući dobroj suradnji s općinskim institucijama našim članovima Općina Konjic sufinancirala je nabavku sjemena i sadni materijal, osiguran je dio sredstava za nabavku lijekova u pčelarstvu i dijagnostiku iz oblasti stočarstva, lijekovi za sitnu stoku, a sufinancirana je i nabavka prehrane i zaštite za biljnu proizvodnju. Sve to olakšalo je situaciju proizvođačima, ali i pored toga suša je suša je učinila svoje i godina za poljoprivredu je bila loša“, zaključila je Huseinbegović.

faktor.ba

Hide picture