Smart Doc – Nova selekcija AJB DOC-a pruža priliku mladim kreativcima

Smart Doc naziv je nove selekcije Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u sklopu koje su danas u Cineplexxu predstavljeni dokumentarni filmovi snimljeni mobilnim telefonom.

 

Trening koji je održan u sklopu Trećeg AJB DOC-a pod vodstvom Adnena Chaouachija, tuniskog novinara i TV-producenta te dugogodišnjeg saradnika Al Jazeera Media Institutea, pokazao je da se odlični filmovi, kvalitete koja se može emitirati na televiziji, mogu snimiti mobilnim telefonima.

Nakon treninga, koji je zbog ograničenja uvedenih zbog pandemije COVID-19 održan putem Zooma, polaznici su imali rok mjesec dana za razradu vlastite ideje i primjenu naučenog, odnosno snimanje dokumentarnog filma mobilnim telefonom.

U mnoštvu zanimljivih i dobrih priča istakao se projekt Jasenka Pašića, koji je, pored novčane nagrade, dobio mentorsku podršku u procesu snimanja te mogućnost prikazivanja na 4. AJB DOC Film Festivalu.

Osim pobjedničkog projekta, iz organizacije AJB DOC Film Festivala odlučili su podržati i ideje drugih učesnika koje su se istakle svojom kvalitetom i koje su prihvaćena za realizaciju te uvrštene u novu festivalsku selekciju SmartDoc, pa su nastali filmovi: Od Dermantsija do Pariza Paraskevi Karageorgu, On je moj drug Hane Sokolović i Biram život Zejneb Musić.

Paraskevi Karageorgu pak kaže: “Sa ovakvom formom eksperimentišem posljednje dvije godine i drago mi je da je AJB DOC pružio priliku ovakvoj formi filma, koju, nažalost, neki smatraju amaterskom. Ono što je važno jeste priča i način na koji je ona ispričana, a ne oprema kojom se snima. Snimanje mobitelom ima mnogo prednosti, naprimjer mobilnim telefonom možete snimiti scene u okruženju koje je opasno i gdje vas sigurno ne bi pustili da snimate sa kamerom ili gdje bi snimanjem kamerom mogli dovesti u opasnost sebe i druge.

Paraskevi Karageorgu

Hana Sokolović priča kako je Trening produkcije dokumentaraca mobilnim uređajem bio potpuno osvježenje u moru treninga, edukacija i radionica i mjesto na kojem je stekla vrlo konkretna znanja u jako kratkom vremenu.

Trening je bio zaista inspirativan i praktičan”, kaže Sokolović i dodaje kako je “prilika je često jedino što dijeli ljude od definitivnih životnih opredjeljenja”.

Hana Sokolović

Autori čiji su kratki dokumentarni filmovi predstavljeni danas u SmartDoc selekciji 4. AJB DOC-a saglasni su u važnosti ovakvog vida mentorstva i podrške.

Ideja za film Do slobode postojala je od ranije, kaže Jasenko Pašić, iskreno priznajući kako mu je trebalo malo vremena da povjeruje da ću krenuti u avanturu pravljenja filma.

Mislim da su ovakvi vidovi podrške presudni. Živimo u državi u kojoj je jako teško napraviti film. Umjetnost je, generalno, zapostavljena i na umjetnicima je da, kako znaju i umiju, stvaraju djela. A to je jako teško jer znamo da sve košta. Iskreno, ne znam kako bih napravio Do slobode da nije bilo novčane nagrade. To mi je, u suštini, bio budžet za film, a mobitel koji sam dobio je bio glavna kamera, tako da je nagrada bila presudna u nastajanju filma”, kaže Pašić, čiji će film biti prikazan u ponedjeljak, 13. septembra, u Multimedijalnom centru Kovači i online.

Jasenko Pašić

Ovakvi vidovi podrške su zaista važni za sve, a posebno za mlade koji pokušavaju pronaći svoj početak u svijetu filma. Al Jazeera Balkans kroz ovaj festival i sve njegove dijelove daje tu priliku svima, a posebno mladim ljudima. Prilika koju sam dobila daje mi vjetar u leđa da se nastavim dalje baviti snimanjem filmova”, dodaje Zejneb Musić.

Zejneb Musić

Beskrajno je važno da, kada u vremenu društvenog i političkog beznađa, mladi ljudi izaberu da ostanu u ovoj zemlji, postoje medijske, kulturne i druge institucije koje pruže edukaciju, podršku i prostor za afirmaciju onoga što mladi žele ispričati. AJB DOC je upravo kroz takav put proveo jednu ekipu mladih iz regiona”, zaključuje Sokolović.

 

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe i ove godine organizira trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” koji vodi Pulitzerom nagrađeni bh. fotoreporter Damir Šagolj.