FBIH: Samo 25 posto starijih od 60 godina potpuno vakcinisano

FOTO: Zenicainfo.ba

Broj novozaraženih virusom SARS-CoV-2 u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavlja rasti, a osobe starije od 60 godina i osobe sa komorbiditetima i dalje su najugroženije.

Podaci govore da je u Federaciji BiH čak 86 % umrlih osoba od COVID–19 bilo starije od 60 godina. To najjasnije govori o važnosti vakcinisanja osoba starije populacije, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vakcinisanje protiv COVID–19 je pouzdana i učinkovita mjera koja štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda. No, trenutni podaci o vakcinisanju ZZJZ FBiH pokazuju da je samo 36% osoba starijih od 60 godina vakcinisano prvom dozom, a potpuno vakcinisano tek 25%.

Jedan od razloga za neodlučnost prema vakcini protiv COVID-19 jesu i sigurnosna pitanja vezana uz rijetke nuspojave, kao što je stvaranje krvnih ugrušaka. To je vrlo rijetka neželjena reakcija nakon vakcinisanja protiv COVID-19, koja je učestalija kod mlađih osoba. S druge strane, podaci ukazuju na učestalu pojavu krvnih ugrušaka kod osoba oboljelih od COVID–19 te da je više od petine hospitaliziranih pacijenata imalo krvne ugruške.

Korist vakcinisanja značajno nadmašuje potencijalne rizike. Podaci pokazuju da su sve vakcine protiv COVID-19 vrlo učinkovite protiv teških oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine poziva osobe starije od 60 da se što prije odazovu na vakcinisanje i time zaštite svoje zdravlje i život.

vijesti.ba