Svečanost u Specijalnoj osnovnoj školi

FOTO: Zenicainfo.ba

Sredstvima Turske agencije TIKA i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona izgrađen je lift za učenike u Javnoj ustanovi Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica.

Prema riječima direktora ove škole Tarika Salčinovića ovo je bio posljednji arhitektonski problem sa kojim se se učenici susretali, te je na zadovoljstvo svih danas i taj problem otklonjen.

Do sada smo imali velike teškoće jer smo morali da tako kažem u naramku učenike nosititi na sprat škole i to su radili naši vrijedni asistenti, ali ugradnjom lifta uspjeli smo otkloniti i taj problem“, kaže Salčinović i naglašava da su se sa ovim problemom susretali od same izgradnje objekta škole.

U ovoj školskoj godini pet učenika koji koriste kolica imat će direktnu korist od ovog lifta, ali i oni učenici koji imaju poteškoća sa kretanjem, dodao je naš sagovornik.

Turska agencija Tika se trudi da pomaže učenicima koliko god može i gdje god može, te su tako rado prihvatili da budu dio ovog projekta.

Danas smo svečano otvorili lift čiju izgradnju smo podržali sa ciljem socijalne inkluzije i samostalnog kretanja djece sa posebnim potrebama. Sa ovim projektom smo otklonili sve arhitektonske barijere za slobodno kretanje djece i želim zahvaliti svima koji su učestvovali u ovom projektu. Za nas je najbitniji onaj iskreni osmijeh djece i još jednom zahvaljujem svima“, kazao je Muhammed Unal, koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA.

Partner u ovom projektu bilo je kantonalno Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Najiskrenije se zahvaljujem našim prijateljima iz Turske i TIKA-e na svemu onome što rade za obrazovni sistem u ZDK. Republika Turska kroz svoje institucije pokazuje da je primjer na koji način i gdje treba pomagati u Bosni i Hercegovini“, kazao je Spahija Kozlić, resorni ministar.

U toku ove nastavne godine Javnu ustanovu Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica pohađa 50 učenika raspoređenih u 12 odjeljenja. (N. Glibo)