Održano pripremno ročište u predmetu Hasan Kreho

FOTO: Zenicainfo.ba

Pripremno ročište u predmetu Hasan Kreho protiv Arcelor Mittala Zenica održano je danas pred Općinskim sudom u Zenici. Hasan Kreho, diplomirani inženjer i uposlenik ove kompanije tužbu je podnio zbog njegovog slanja na tzv. “čekanje“ što je kategorija koja ne postoji u Zakonu o radu iz 2016. godine.

Hasan Kreho, diplomirani inženjer, politički aktivista i borac za ljudska prava bio je uposlenik Željezare Zenica, BH Stila, Mittal steela i konačno Arcelor Mittala. Tužba protiv ove kompanije zbog, kako kaže, potpuno nelegitimne odluke da bude upućen na čekanje, bitka je za pravo na rad i na ljudsko dostojanstvo.

Ja sam jedan od pametnih i hrabrih, koji je smogao snage, energije i živaca da ovu bitku pokrenem i da istrajem i budem primjer drugim radnicima da se bore za svoja prava. Nažalost, nas je država ostavila na cjedilu, Vlada Federacije nas je prodala za jedan dolar, a ovi strani investitori koji dolaze u obliku offshore kompanija sa radnicima rade šta hoće. Ja sam još jedan koji se bori, a neki su nažalost već i ispod zemlje“, izjavio je Kreho.

Na današnjem pripremnom ročištu Kreho i predstavnici Arcelor Mittala iznijeli su svoje stavove, a sudija će odrediti u kom će pravcu usmjeriti predmet.

Ja sam istrajan u toj borbi i pozvat ću neke članove Federalne Vlade koji su bili svjedoci prodaje i koji su stvorili određene obaveze prema radnicima u ugovoru o prodaji firme za jedan dolar, a u korist Mittala sa holandskih Antila“, kaže Hasan Kreho.

On već godinama kroz javne istupe, ali i podnošenjem krivičnih prijava nastoji dokazati kako je privatizacija nekadašnje Željezare Zenica i njena prodaja za jedan dolar bila nelegalan i kriminalni akt u koji su bili umješani najviši čelnici Vlade Federacije BiH. (D. T.)

FOTO: Zenicainfo.ba