Održana promocija priručnika za odgajatelje “Učimo i igramo se”

FOTO: Zenicainfo.ba

Na Islamskom pedagoškom fakultetu danas je održana promocija knjige „Učimo i igramo se“ koja je kreirana u okviru projekta Caritasa Švicarske „Predškolsko obrazovanje za svu djecu PEACH„ pod pokroviteljstvom Vlade Švicarske i Vlade Lihtenštajna .

Cilj projekta jeste predškolsko obrazovanje približiti svim grupama djece, kao i da djeca iz ranjivih skupina kroz igru razviju pozitivan stav prema učenju.

Ovo je značajan projekat koji je rezultirao izradom didaktičkih materijala za rad sa djecom predškolskog uzrasta, tako da će ova knjiga biti od velike koristi kako profesorima na fakultetima tako i odgajateljima, studentima  pa čak i roditeljima jer daje smjernice kako raditi sa djecom i kako ih pripremiti za školu“, ističe Vahid Mulić, stručnjak za predškolski odgoj i obrazovanje.

Knjiga obiluje praktičnim primjerima za rad sa djecom i obuhvata četiri modula; učenje kroz igru, socijalna inkluzija djece u vrtiće, te modul o muzici i matematici. Na ovom projektu su radila četiri tima sačinjena od univerzitetskih profesora i praktičara iz predškolskih ustanova.

Jako smo sretni što smo mogli raditi sa Islamskim pedagoškim fakultetom i na taj način dobiti knjigu koja obiluje praktičnim uputama  za odgajatelje“, dodaje Daniel Bronkal, direktor Caritasa Švicarske u BiH.

Priručnik će biti dostupan široj javnosti jer se nalazi i u elektronskoj verziji i moći će se bez problema distribuirati jer je Caritas dao saglasnost za istu svim odgojno-obrazovnim institucijama u BiH. (B. M.)