U nedjelju počinje XX Festival bh. drame

FOTO: Zenicainfo.ba

Bosansko narodno pozorište Zenica od 12. do 20. septembra bit će domaćin dvadesetog jubilarnog Festivala bosanskohercegovačke drame.

Nakon prošlogodišnjeg online izdanja zbog pandemijskih restrikcija, Festival bh. drame vraća „živu“ varijantu i za osam dana festivala ponudit će 20 programa u takmičarskom i pratećem programu“, saopštio je direktor BNP Zenica, Miroljub Mijatović. “U takmičarskom programu“, kazao je, “bit će izvedeno osam predstava iz skoro svih profesionalnih pozorišta iz naše zemlje osim SARTR-a iz Sarajeva.

Takmičarski program bit će otvoren u nedjelju, 12. septembra predstavom „Derviš i smrt“ u režiji Dejana Projkovskog, a koja će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci u čijoj produkciji je i rađena. Sve ostale predstave iz takmičarskog programa bit će igrane na sceni zeničkog teatra.

Domaćin festivala u takmičarskoj konkurenciji imat će predstavu „Sedam strahova“, po motivima proze Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić. Osim stručnog, Festival će ove godine opet imati žiri publike i žiri novinara.

Radosni smo“, kazao je direktor BNP Zenica Miroljub Mijatović, “što se opet vraćamo onome što je specifičnost pozorišta, a to je živa glumačka igra i glumac na sceni unutar jedne pozorišne produkcije“.

Hasan Džafić, predsjednik Organizacionog odbora Festivala BH drame, napomenuo je da će svi sadržaji iz bogatog pratećeg programa biti uživo emitovani na službenom YouTube kanalu BNP Zenica.

Kao posebno zanimljiv on je izdvojio izložbu plakata svih dvadest festivala bh. drame u Zenici a kojih je većini autor Zlatan Alispahić. Festival će nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada,  biti službeno zatvoren predstavom u čast nagrađenih „Lijevo, desno, glumac“, autorski projekat Zijaha Sokolovića. (D. T.)

FOTO: Zenicainfo.ba