JP “ViK” d.o.o. Zenica nastavlja radove na izgradnji vodovodne linije Čajdraš – Lokvine (druga faza)

FOTO: Zenicainfo.ba

JP “ViK” d.o.o. Zenica obavještava javnost da će sutra, 08.09.2021. godine, uz regionalnu cestu Zenica – Vitez, na  dionici od skretanja za Čajdraš, započeti radove na drugoj fazi izgradnje vodovodne linije Čajdraš – Lokvine. Radi se o izgradnji nove vodovodne linije koja će na kvalitetan način konačno riješiti  dugogodišnje probleme sa vodosnabdijevanjem i redukcijama vode za oko 200 domaćinstava sa ovog područja, koja se trenutno vodom snabdijevaju sa lokalnih izvorišta.

Gradska uprava i JP “ViK” d.o.o. Zenica su u proteklom periodu posvetili veliku pažnju rješavanju problema sa vodosnabdijevanjem u smislu proširenja obuhvata vodosnabdijevanja iz sistema kojim upravlja JP “ViK” d.o.o. Zenica. Projekat izgradnje vodovodne linije Čajdraš-Lokvine koji obuhvata izgradnju ukupno 2.200 metara nove vodovodne linije predstavlja jedan od najkrupnijih projekata proširenja obuhvata vodosnabdijevanja iz gradskog vodovodnog sistema. Projekat zajednički finansiraju Grad Zenica i JP “ViK” d.o.o. Zenica i to na  način da je Grad Zenica nabavio sav potrebni materijal, a JP “ViK” d.o.o. izvodi sve građevinske i monterske  radove. Ukupna vrijednost investicije iznosi cca. 600.000 KM.

Radovi na izgradnji pomenute vodovodne linije su započeli u augustu 2019. godine i vođeni su paralelno sa totalnom rekonstrukcijom regionalnog puta, koju je vodila Kantonalna direkcija za ceste Zeničko-dobojskog kantona. U prvoj fazi, koja je okončana u aprilu 2020. godine, izgrađeno je cca.1.020 metara vodovodne linije od Lokvina do Grma. Sa stanovišta vodosnabdijevanja nepovoljna je činjenica da se sa rekonstrukcijom puta nije krenulo od spoja sa gradskom vodovodnom mrežom jer bi se u tom slučaju sva naselja do Grma mogla spojiti na gradski sistem vodosnabdijevanja, što bi značajno rasteretilo lokalno izvorište Kotlovac i poboljšalo uslove vodosnabdijevanja za stanovništvo koje je već duži period suočeno sa redukcijama vode, što je usljed nepovoljne hidrološke situacije posebno bile izraženo ove godine.

Imajući u vidu brojne zahtjeve građana, te informaciju da Kantonalna direkcija za  ceste uprkos najavama u 2021. godini ipak ne planira rekonstrukciju dionice regionalnog puta od raskrsnice u Čajdrašu do Grma, JP “ViK” d.o.o. Zenica je, nakon okončanja prve faze izgradnje, pokrenulo i provelo sve neophodne aktivnosti kako bi pridobilo odgovarajuće dozvole i osiguralo da, bez obzira na navedeni zastoj u rekonstrukciji saobraćajnice,  nastavi realizaciju ovog značajnog projekta.

Zahvaljujući tome, JP “ViK” će sutra, 08.09.2021. godine započeti radove na izgradnji druge faze vodovodne linije Čajdraš – Lokvine u dužni od cca. 1.100 metara.

S tim u vezi, obavještavamo javnost da će na mjestu izvođenja radova, na regionalnoj cesti Zenica – Vitez, počevši od skretanja kod objekta “Oglavina”, dolaziti do obustave saobraćaja u jednoj saobraćajnoj traci, te sve učesnike u saobraćaju molimo za strpljenje  i razumijevanje.