Do kraja godine bogate zemlje će imati 1,2 milijarde vakcina viška

Bogate zemlje suočene su sa sve većim pritiskom da preusmjere zalihe vakcina protiv koronavirusa u regije s nižim prihodima, a nova analiza pokazuje da će im do kraja godine vjerovatno biti na raspolaganju oko 1,2 milijarde dodatnih doza.

Sjedinjene Američke Države, evropske nacije i drugi mogli bi zadovoljiti svoje potrebe, vakcinisati oko 80 posto svoje populacije starije od 12 godina i nastaviti programe za treću dozu. I nakon toga ostale bi im velike količine za svjetsku preraspodjelu, prema londonskoj analitičkoj kompaniji Airfinity Ltd.

Te su vlade do sada isporučivale oskudnu količinu zaliha koje su obećale siromašnijim zemljama, dok neke kreću naprijed uz planove za pojačavanje u utrci za borbu protiv delta varijante. Zagovornici zdravlja brinu se da će spori tempo produžiti pandemiju i povećati rizik da će se pojaviti još zabrinjavajuće varijante. Neki također pozivaju na veću transparentnost sporazuma između vlada i proizvođača.

Potrebno je hitno globalno računanje“, rekla je Fatima Hassan, osnivačica i direktorica Inicijative za zdravstvenu pravdu, neprofitne organizacije iz Cape Towna. “Moramo preusmjeriti doze onima kojima je potrebno i otvoriti sve ugovore.

Nezavisno preispitivanje međunarodnog odgovora na koronavirus ranije ove godine pozvalo je zemlje s visokim prihodima da do sredine 2022. godine dostave više od 2 milijarde doza siromašnijim regijama. Od više od milijardu doza koje su obećale zemlje G7 i EU isporučeno je manje od 15 posto, otkrio je Airfinity.

Ipak, na ovo se pitanje često gleda kao na izbor između nastavka kampanja za osiguravanje treće doze kod kuće ili preraspodjele doza u inostranstvo, rekao je u intervjuu Rasmus Bech Hansen, izvršni direktor kompanije.

On je dodao da je to lažna dilema jer se može uraditi oboje.

Globalna proizvodnja stalno raste, a čini se da je poremećaj malo vjerovatan, rekao je on. Proizvodnja bi do kraja godine mogla preći 12 milijardi doza, uključujući i vakcine u Kini, procjenjuje Airfinity. To je više od otprilike 11 milijardi potrebnih za vakcinisanje svijeta.

klix.ba