Noć teatra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Bosansko narodno pozorište Zenica i ove godine je koordinator međunarodne teatarske manifestacije Evropska noć teatra – Noć teatra Bosne i Hercegovine koja će biti organizovana u subotu, 20. novembra 2021. godine.

Ovo je jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele BiH, a okuplja i ujedinjuje evropske teatarske djelatnike i publiku iz Hrvatske, BiH, Belgije, Srbije, Crne Gore, Češke, Bugarske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Slovačke. Bosansko narodno pozorište je uputilo javni poziv za sudjelovanje na dvanaestoj bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć tetra BiH 2021. Poziv je upućen 1. septembra, a otvoren je do 15. oktobra. Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave i izvedbe, a svakako može sadržavati i sve ostale oblike scenskih i muzičko-scenskih umjetnosti.

„Očekujemo veliki broj prijava, te se nadamo da ćemo ove godine moći da održimo u punom kapacitetu Noć tetara obzirom da je prošle godine bila dijelom uživo, a dijelom online“, navodi Merima Handanović, PR Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Merima Handanović

Ovo je događanje i noć otvorenih vrata kada će biti moguće teatarske prostore vidjeti iz druge vizure, upoznati se sa scenskim prostorima, glumačkim garderobama, tonskim i rasvjetnim kabinama, šminkericama, magacinima kostima i rekvizite, slikarnicom, radionicama i slično.

Tradicija Noći teatra je da ulaznice budu besplatne ili da budu po sniženim cijenama“, kazala je za naš portal Merima Handanović.

Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljenja su oko istog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu. (A. K.)