Federacija BiH razmatra uvođenje pravila VPT – vakcinisan, prebolovao, testiran

FOTO: klix.ba

Iako je još uvijek u fazi razmatranja, nadležni u Federaciji BiH na stolu imaju tzv. VPT pravilo. VPT je akronim za “Vakcinisan/a”, “Prebolova/la” i “Testiran/na”, saznaje Klix.ba.

Sutra će biti održan sastanak Kriznog štaba FBiH sa kantonalnim premijerima sa kojima će se razgovarati i o novom pravilu “VPT” te sagledati prednosti, mane i izazove koje nosi na terenu.VPT je u evropskim zemljama poznatiji kao 3G pravilo što znači da osoba mora imati dokaz o vakcinaciji ili prebolovanom Covid-19 ili negativan test.

Ovo pravilo se u Evropskoj uniji praktikuje za putovanja te ulaske u ugostiteljske objekte, tržne centre, salone, ordinacije i druge objekte, ali i za sportska takmičenja, koncerte i slične javne događaje.

Naprimjer, to će značiti da ugostiteljski objekat koji prihvati primjenjivati pravilo “VPT” – može dopustiti veći broj gostiju od propisanog mjerama Kriznog štaba za razliku od onih koji ne prihvate VPT odnosno ne budu u mogućnosti sprovoditi ga.

To je, kako saznajemo, put kojima nadležni žele ići prema kakvoj-takvoj normalizaciji tokom pandemije, a ne prema novim restrikcijama što automatski znači manji broj osoba u zatvorenim prostorima ili zatvaranja.

Vlada Federacije BiH je prošle sedmice donijela nove naredbe i preporuke u vezi postupanja s ciljem kontrole i suzbijanja pandemije koronavirusa koje su od 26. augusta na snazi narednih 14 dana.

Među naredbama je i zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenom i ne više od 100 osoba na otvorenom prostoru.

Ova naredba se proširuje na maksimalno 150 u zatvorenom i 300 na otvorenom pod uslovom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera pod uslovom da svi učesnici skupa imaju negativan antigenski ili PCR test (ne stariji od 48 sati) ili potvrdu o prebolovanom Covid-19 (ne stariju od 6 mjeseci) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

Upravo ovo “proširenje” naredbe pokazuje kakve benefite nosi pravilo VPT (vakcinisan/a, prebolovao/a, testiran/a) te da je VPT na određen način već na snazi.

Na taj način vlasti žele potaknuti građane da se vakcinišu u što većem broju, naročito pri ulasku u jesen koja je prošle godine u cijeloj BiH donijela veliki broj zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa.

Evropske zemlje, poput Austrije, razmatra uvođenje i 1G odnosno pristupa samo za vakcinisane osobe u gastronomiji, s obzirom na sve veći broj novih slučajeva koronavirusa.

 

klix.ba