Povodom Dana ZDK sastanak resornog ministra i rektora Univerziteta u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

U okviru obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona, danas je kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta posjetio Univerzitet u Zenici, gdje je razgovarao sa novoimenovanim rektorom o budućnosti ove visokoškolske ustanove.

Između ostalog, govorilo se o realizaciji nekoliko projekata koji će omogućiti podizanje nivoa nastave.

„U programu rada zeničkog univerziteta poseban akcenat dat je na inteziviranje saradnje sa osnivačem, kao i afirmacija ove visokoškolske ustanove u BiH i šire. Tu je i realizacija nekoliko infrastrukturnih projekata. Mi na UNZE moramo poredati prioritete i tačno je da je na prvom mjestu izgradnja objekta u kojem bi bili smješteni Politehnički i Mašinski fakultet zajedno, a postoji ideja da nastavno osoblje sa Filozofskog fakulteta preseli u zgradu Mašinskog fakulteta. Na taj način bi mi zaokružili jedan kampus gdje bi svi fakulteti bili na jednom mjestu“, kaže Jusuf Duraković, Rektor UNZE.

Problem je izražen i sa izvođenjem nastave na Medicinskom fakultetu, što se namjerava riješiti u narednom periodu, dodao je rektor.

Kada je u pitanju stav resornog ministarstva dileme nema, bit će sve učinjeno kako bi kvalitet studiranja bio na još višem nivou.

„Prije dva dana sam dobio potvrdu da su potpisane sve odluke o početku realizacije projekata energetske efikasnosti. U okviru toga pet objekata na zeničkom univerzitetu bit će rekonstruisano. Ove godine treba krenuti rekonstrukcija Metalurško-Tehnološkog fakulteta, Filozofskog i Mašinskog, a iduće godine zgrade Rektorata i zgrada biblioteke UNZE“, istakao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK.

Paralelno, dodao je Spahija Kozlić, u okviru javno-privatnog partnerstva u toku su razgovori o izgradnji sportsko-rekreacionog centra. Kada je riječ o izgradnji zgrade Politehničkog fakulteta prvi korak je da zenički univerzitet dostavi idejno rješenje, te da se taj projekt kandiduje kod resornog ministarstva privrede. (R. Š.)