Kroz seriju treninga o ekonomskim analizama do efikasnijeg dijaloga sa donosiocima odluka

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine je u okviru projekta „Doprinos organizacija civilnog društva  poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH“ finansiranog od strane Europske unije, krajem jula  u Zenici i Sarajevu za poslodavce organiziralo treninge za na temu „Istraživanja i ekonomske analize u vezi stvaranja  efikasnijeg socijalnog dijaloga sa donosiocima odluka u vezi sa ekonomskim razvojem i preduzetništvom”.  

Treninge je održao univerzitetski profesor i istaknuti ekonomski stručnjak i analitičar prof. dr. Vjekoslav Domljan, a  njihov cilj je bilo unapređenje znanja menadžera iz oblasti istraživanja i ekonomskih analiza potrebnih za zagovaranje i  vođenje socijalnog dijaloga sa donosiocima odluka u vezi ekonomskog razvoja i poduzetništva.

Učesnicima su predstavljeni osnovni metodološki pristupi za izradu kvalitetnih analiza i korištenje dobijenih podataka  u unapređenju socijalnog dijaloga s ciljem unapređenja preduzetništva i ekonomskog razvoja, nakon čega su  predstavljeni rezultati analize urađene za potrebe Udruženja poslodavaca FBiH. Naglašena je nedopustivost postojanja minimalne plaće, jer prema posljednjim istraživanjima, minimalna satnica u FBiH iznosi 2,31 KM, na osnovu čega se  dobije bruto minimalna plaća od 576 KM, pri čemu poslodavac plati 643 KM, a radnik dobije 397 KM.

Također, prema posljednjim pokazateljima, prosječna plaća u FBiH je 984 KM, a minimalna plaća čini 40 posto  prosječne. Uz obračun toplog obroka, regresa i prevoza, onda je to već više od 60 posto prosječne plaće. Profesor  Domljan je podsjetio i na privilegiran položaj javnog sektora, gdje čak ni minimalna plaća ne može biti niža od 70 posto  prosječne plaće.

Kao preporuku za pregovore o minimalnoj plaći, profesor Domljan smatra da bi država trebala utvrditi jedan iznos  minimalne plaće, nakon čega bi poslodavci i sindikati kroz pregovore utvrdili iznose plaća po kantonima i djelatnostima.  Ukoliko dođe do spora, preporučeno je formiranje Suda časnih ljudi.

Tokom treninga prof. dr. Vjekoslav Domljan je učesnicima govorio i o kretnjama bruto društvenog proizvoda (BDP) i njegovog uticaja na ekonomski razvoj, indeksima potrošačkih cijena, indeksu rasta/pada izvoza i uvoza, te prednostima  i manama jedinstvene stope PDV-a. Sva stečena znanja i vještine menadžeri će moći koristiti u svom poslovanju, te za  buduće kampanje projekata usmjerene ka fiskalnoj politici (smanjenje fiskalnog opterećenja), parafiskalnoj politici  (smanjenje parafiskalnih opterećenja) i indirektnom oporezivanju.