Spektakularnim koncertom uz učešće regionalnih muzičkih zvijezda proslavljen 30. rođendan Omladinskog hora Zenica

Omladinski hor Zenica, koncertom „My way“ u Bosanskom narodnom pozorištu, u subotu je obilježio svoj trideseti rođendan.

Uz mnogo emocija, publika se prisjetila najznačajnijih momenata iz bogate istorije, sada već, muzičke institucije Grada. Od prve, naslovne melodije „My way, do posljednje „Show must go on“, u kojoj su nastupili svi članovi hora i gosti, publika je mogla da uživa u melodijama koje su obilježile tri dekade postojanja ovog hora.

Repertoar je obuhvatio najuspješnije izvedbe popularne, klasične i sakralne muzike sa kojima je Omladinski hor bio dostojan reprezent sredine u kojoj je ponikao. “Jer ovaj je Hor,osim Velike Britanije čitavu Evropu prošao, uključujući Jokmak na sjevernom polu. Znači, Hor je bio veliki reprezent Bosne i Hercegovine a osobito grada Zenice, jer u imenu Hora imamo prefiks Zenica“, kazao je Milenko Karović, osnivač i rukovodilac Omladinskog hora Zenica. Za solistu Ajdina Huskića, svaki koncert, a ovakav pogotovo, nosi dozu adrenalina.

“Osjećaj je prekrasan. Svaki put, već 12 godina, pred koncert vlada neka euforija i vjerujem da će biti prelijepo večeras“, kazao je solista Ajdin Huskić uoči samog koncerta. “Jako sam sretna da smo uspjeli sastaviti tako dobar repertoar sa 22 numere. Mislima da je važno da ih se sjetimo jer su one obilježile 30 godina ovog Hora i sretna sam što sam dio ovog događaja“, kazala je solistica Merima Mustafić. Među gostima koncerta bio je i legendarni Aki Rahimovski. “Mislim da je ovo već 25 godina kako surađujemo. Sa profesorom Milenkom Karovićem i zborom uvijek je lijepo raditi, pogotovo sada kada slave ovaj lijepi jubilej. Nadam se da će doživjeti naše godine“, izjavio je Aki Rahimovski.

Arminu Muzaferiji ovo je bila druga saradnja sa Omladinskim horom. Kaže da mu je čast biti dio ove priče. “Na ovakve stvari se odazvati je obaveza a ne stvar izbora. Biti dio priče gdje se glorifikuje mladost i umjetnost zaista je stvar izbora“, poručio je Muzaferija. RTV Zenica je kao medijski pokrovitelj snimila ovaj koncert i emitovaće ga u našem programu. (D.T.)