Penzioneri ogorčeni: Od Vlade FBiH smo tražili prvo povećanje penzija pa onda jednokratnu pomoć

Delegati Skupštine Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona ogorčeni su odnosom Vlade Federacije BiH prema ovoj populaciji i nezadovoljni su najnovijom odlukom o jednokratnoj pomoći.

Na današnjoj sjednici Skupštine u Zenici je iznova ukazano, da je stav Udruženja penzionera prvo povećanje penzija, a onda eventualno jednokratna pomoć.

„Ovo je važno pitanje jer povećanje ulazi u bazu penzije, a jednokratna pomoć ne“, istakao je Mustafa Trakić, predsjednik kantonalnog Saveza udruženja penzionera ZDK.

Ahmet Brkić, delegat Gradske organizacije penzionera Zenica smatra da penzionerima nije kriva Vlada Federacije nego rukovodstvo federalnog Saveza penzionera.

„Gospoda ne radi svoj posao, ponašaju se kao da su predstavnici Vlade, stoga sam podnio inicijativu o njihovoj smjeni, ništa nisu uradili za penzionere u ove dvije godine pandemije“, tvrdi Brkić.

Penzioneri jedva preživljavaju, pola penzije ode na režije, ukazuje Irfan Imamović, predstavnik penzionerske organizacije iz Kaknja, te upozorava na veliku smrtnost ove populacije.

„Samo u prva 4 mjeseca ove godine preminulo je 148 penzionera u Kaknju, pri čemu moramo imati sredstva za posmrtnine. S druge strane sve je više ljudi kojima i pomoć od 20 maraka puno znači“, dodao je Imamović.(Š.B.)