19.4 C
Zenica
Subota, 20 Jula, 2024
Naslovnica Aktuelno Potrošačka korpa za april košta 2.083 KM

Potrošačka korpa za april košta 2.083 KM

Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za april 2021. godine, iznosi 2.083,56 KM i za 22,44 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec. 

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec februar 2021. iznosila je 951,00 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za četiri KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,64 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine kategorije – prehrana s učešćem u potrošačkoj korpi od 43,1 posto, stanovanje i komunalne usluge s 14,9 posto, higijena i održavanje zdravlja sa sedam posto, obrazovanje i kultura sa 8,2 posto, ojeća i obuća sa 14,4 posto, prijevoz sa 6,6 posto te održavanje domaćinstva sa učešćem u potrošačkoj korpi od 5,8 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

Hide picture