Popuštanje epidemioloških mjera u BiH: Kome je dozvoljen rad, šta je na snazi

FOTO: Zenicainfo.ba (Nejro A.)

U Bosni i Hercegovini je minulih sedmica zabilježeno poboljšanje epidemiološke situacije te su na teritoriji kompletne države donesene nove, ublažene mjere.

Federacija BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva skratila trajanje policijskog sata, od 23 do 5 sati ujutro, umjesto od 21 sat. Osim toga, usvojen je i program utroška sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH u iznosi od 60 miliona KM.

Zaključkom je precizirano da se dozvoljava rad ugostiteljskim objektima s radnim vremenom do 22:30 sati, uz prisustvo maksimalno četiri osobe za jednim stolom, a 20 osoba u objektu i 30 osoba na otvorenom prostoru, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Novim mjerama se dozvoljava rad djelatnosti kockanja i klađenja, s radnim vremenom do 22:30 sati, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Mjere predviđaju i dopuštanje rada wellness i spa centara s radnim vremenom do 22:30 sati, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih neto, a ne više od 20 osoba.

Vlada je dozvolila i rad javnih bazena, s radnim vremenom do 22:30 sati, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Zaključak o radnom vremenu navedenih poslovnih subjekata na snazi je od 7. maja do 24. maja 2021. godine.

“Mjere su izmijenjene utoliko što je dozvoljeno na otvorenom da se nalazi do 30 osoba, a stara mjera je bila do 20 osoba, i zabranjeno je kretanje od 23 do 5 sati ujutro”, kazao je Mandić na konferenciji za medije.

Republika Srpska

Entitet Republika Srpska nije imao uveden policijski sat, a ugostiteljskim objektima je rad dozvoljen do 22:00 sata.

Republički štab za vanredne situacije na sjednici u Banjaluci donio je odluku da se od 10. do 24. maja dozvoljava se rad kina i bazena na području uz strogo pridržavanje mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS-a.

Od 10. do 24. maja dozvoljavaju se i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista u grupama do 30 lica, bez prisustva publike ili drugih lica koja nisu akreditovana od strane organizatora.

Ranije su dozvoljene rekreativne i trenažne aktivnosti.

Dozvoljavaju se aktivnosti sportskim organizacijama i sportistima u grupama do 30 lica, kao i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista koji takmičenja obavljaju na otvorenom, te profesionalne takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista koji takmičenja obavljaju u zatvorenom, bez prisustva publike ili drugih neakreditovanih lica.

Ranije donesene mjere i dalje ostaju na snazi, u skladu sa predmetnim zaključkom.

Brčko Distrikt

U Distriktu Brčko zabranjeno je kretanje u intervalu od 23:00 do 05:00 sati. Dozvoljava se tokom trajanja zabrane kretanja rad dežurnih apoteka, benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva, rad privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom.

Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima, a na otvorenom prostoru u grupi od dva ili više lica i da održavaju fizičku distancu od 2 metra, osim članova užeg domaćinstva.

Rad privrednim subjektima ograničen je do 22:00 sata, a dozvoljen je i rad svim rekreativnim aktivnostima do 22:00 sata.

Zabranjeno je svako organizovano okupljanje s muzikom uživo, DJ-evima i slično.

N1 BiH