Završene edukacije za pokretanje vlastitog biznisa u Agenciji ZEDA

Agencija ZEDA danas je okončala edukaciju kandidata koji su se prijavili na Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2021. godinu na području Grada Zenice.

Edukacija je bila namjenjena onima koji žele prvi put registrovati i pokrenuti vlastiti biznis na području Grada Zenica ili su to učinili od 1. januara 2021. godine.

„Prijavljen je veliki broj kandidata, oko 60 se prijavilo na edukaciju. Prvobitno je bilo namjenjeno da to bude jedna duža edukacija od nekoliko dana, međutim, s obzirom na broj kandidata nismo bili u mogućnosti organizovati edukaciju u tom obimu, tako da smo se odlučili da organizujemo trodnevnu edukaciju za tri grupe gdje ćemo proći osnovni plan zapošljavanja koji je objavljen u okviru Javnog poziva“, kaže Aida Pašalić-Uzunović, projekt menadžer u Agenciji Zeda.

Za odabrane kandidate, po završetku javnog poziva, znači za one koji su najuspješniji, Agencija Zeda će u saradnji sa Gradom Zenica organizovati višednevnu edukaciju gdje će svi učesnici moći dobiti dodatne informacije o pokretanju biznisa, pisanju poslovnog plana i drugim osnovnim elementima.

„Javni poziv je raspisao Grad Zenica, a imenovana je i komisija koja će odabrati najuspješnije kandidate, odnosno najuspješnije poslovne ideje u okviru čega će biti dodijeljeni poticaji u iznosu od 3 000 do 5 000 konvertibilnih maraka, zavisno od oblika osnivanja“, dodala je Aida Pašalić-Uzunović.

Rok za podnošenje prijavana Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u oblasti privrede je 19. maj, a sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti u Službi za privredu i upravljanje razvojem. Ukupna sredstva predviđena Javnim pozivom iznose 200 000 konvertibilnih maraka.(R.Š.)